Entertainment nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Tangarine trapt nieuwe tour af in Hedon

Recensie ⭐⭐⭐⭐✰

Zwolle – Het is hun eerste echte clubshow in twee jaar tijd. De gebroeders Arnout en Sander van Tangarine hebben het gemist. En zij niet alleen. Onder groot applaus werden zij op woensdagavond 27 oktober ontvangen in Hedon. Een thuiswedstrijd, want de heren wonen inmiddels al zes jaar in de Overijsselse hoofdstad. De onlangs verschenen EP ‘You’ staat centraal tijdens deze nieuwe tour.

De rijen zijn wat langer dan gebruikelijk door het checken van de QR-code bij de deur. Toch mag het niet de pret drukken. Aan singer-songwriter Sofia Dragt de taak om het Zwolse publiek op te warmen. Ze is net terug uit IJsland, heeft slechts twee uurtjes geslapen, maar wilde dit optreden beslist niet missen. Haar Scandinavische liedjes doen het goed in Hedon. Het is zelfs even stil, iets wat niet vaak gebeurt tijdens een voorprogramma. Vooral het lied ‘Come on Home’ mag rekenen op veel applaus.

En dan is er het geklop van het hart. Een harde bassdrum weerklinkt in de zaal. De broers betreden samen met hun band het Zwolse podium. Tijdens showopener ‘Obstacles’ is het nog even inkomen en dat is niet verwonderlijk. Het is het eerste concert van hun nieuwe tour. Het geluid neigt bijna naar bombasisme, waardoor de teksten verzanden in het muzikale geweld. En dat is zonde. Een lied als ‘Burning Our Bridges’ wint aan intensiteit naarmate het lied vordert. We zien emotie en niet alleen op het podium.

‘Younger Than I’m Now’ is een kantelpunt. Het geluid klinkt verfijnder. Het lied uit 2013 wordt met bezieling vertolkt, een kippenvelmomentje. In de ogenblikken dat de broers het woord richten tot het publiek is er tijd voor luchtiger geluid. Een ietwat verkouden geluid weliswaar. Sander blijkt grieperig te zijn. ”Hij heeft een grote neus, daar kan veel snot in”, grapt Arnout. De broederlijke interactie is vertederend.

Foto: RTV Focus

Nieuw werk

Naast ouder materiaal is er volop aandacht voor de nieuwe EP ‘YOU’. Een hoogtepunt is de vertolking van het betrekkelijk nieuwe liedje ‘Shadow’. Een moment van rauwe melancholie. Het lied gaat over het besef dat je onlosmakelijk verbonden bent met je ouders, zelfs als er geen contact is. De broers hadden jaren geen contact gehad met hun vader. Ook ‘Perfect’, van dezelfde EP, mag rekenen op veel enthousiasme.

Muzikale knuffels

De liedjes van Tangarine staan live fier overeind. ‘When Alle The Light Fade Out’ voelt als een muzikale knuffel. Iets waar het publiek naar smacht, na maanden zonder concerten. De rocker ‘Running’ staat daar haaks op. Het schuurt op een positieve manier Door de War on Drugs-achtige gitaarsolo van Rolf Verbaant wanen we ons in andere sferen. Hedon is om. En er mag gedanst worden, wat sommige mensen ook zeker niet kunnen laten.

Het slotakkoord is voor ‘Barricade’, een lied over de coronatijd. Een symbolische afsluiter: ‘You and I know that we’re gonna get through this.’ Hedon is overtuigd.

Foto: RTV Focus

Gerelateerde artikelen

Back to top button