EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Straatverkoop in Zwolle aan banden; 6 eilandjes in binnenstad

Zwolle – Straatverkoop wordt in de binnenstad van Zwolle aan banden gelegd. De gemeente Zwolle start in overleg met winkeliersvereniging Citycentrum Zwolle een proef waarbij slechts op een beperkt aantal plekken in de stad het winkelend publiek mag worden aagesproken. De proef gaat op 1 maart in.

Straatverkopers

Vele klachten bezoekers en winkeliers

Aanleiding voor de proef zijn klachten van bezoekers en winkeliers over het grote aantal straatwervers en de vele keren dat er in de stad geflyerd wordt. Met name aan het begin van de Diezerstraat, nabij de Grote Markt, ondervinden zowel het winkelpubliek als ondernemers ter plaatse overlast. Sommige wervers zijn opdringerig of lopen een eind met passanten mee. Bij slecht weer staan ze onder de luifel van winkeliers.

Spelregels om het voor iedereen prettig te houden

Wethouder René de Heer: “Zwolle wil graag een gastvrije binnenstad zijn voor haar bezoekers. Die moeten geen hinder ondervinden van promotiewerkers. Maar zij moeten ook hun werk kunnen doen. Daarom gaan we nu met spelregels werken om het voor iedereen plezierig te houden.”

In overleg met de ondernemers en brancheorganisaties voor straatwerving zijn vijf plekken aangewezen waar straatwervers vanaf 1 maart mogen flyeren of samples uitdelen. Per locatie is in beginsel niet meer dan één team van twee wervers tegelijk aanwezig. De straatwervers werken met een landelijk reserveringssysteem, waarin ze zich kunnen aanmelden voor een bepaalde dag en plek. Daarbij geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt.

Maandag tot en met donderdag

Van maandag tot en met donderdag mogen straatwervers actief zijn op twee plekken in de Diezerstraat: ter hoogte van de Zuivelhoeve (Diezerstraat 2) en ter hoogte van Ici Paris/Dunnink Diezerstraat 56)

Vrijdag, zaterdag en koopzondagen

Op vrijdag, zaterdag en koopzondagen mogen ze hun werk doen in het deel van de Luttekestraat bij het Grote Kerkplein en in de Diezerstraat ter hoogte van H&M Kids (Diezerstraat 97-99).

Samples

Samples mogen alleen worden uitgedeeld in de Luttekestraat/Grote Kerkplein en op het Meerminneplein bij Hudson’s Bay. De ondernemers rond deze locaties worden nog nader geïnformeerd.
De gemeente zal toezicht houden op de naleving van de afspraken. De proef loopt tot 1 oktober. Dan gaan alle betrokken partijen de proef evalueren.

Melden brutale en opdringerige straatwervers

Overigens is er een landelijke gedragscode voor straatwervers. Als de wervers brutaal of opdringerig zijn of op andere dan de toegestane plekken staan te werven, dan kan dat gemeld worden op www.dfma.nl of bij het gemeentelijk meldpunt openbare ruimte via www.zwolle.nl/melding of telefoon 14038.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Back to top button