EconomieVoorpagina

Stijging WW-uitkeringen bij Zwolse jongeren

Zwolle – Door de coronacrisis stegen de WW-uitkeringen het afgelopen jaar in regio Zwolle met 13,1%. De stijging was het grootst bij de Zwolse jongeren. Zij werden het hardst geraakt, doordat ze vaak met flexibele contracten werken in de horeca en detailhandel non-food. De toename was kleiner dan landelijk, onder andere door de sterke aanwezigheid van veel banen in de zorg in de regio.

In Regio Zwolle stijgen WW-uitkeringen in december

Eind december 2020 verstrekte UWV 6.955 WW-uitkeringen in Regio Zwolle. Ten opzichte van vorige maand is dit een toename van 2,8% (+188 uitkeringen). Dit is iets minder dan de landelijke toename van 3,4%. Ook ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen hoger. De stijging in Regio Zwolle in 2020 is 13,1%, oftewel 806 uitkeringen. Deze toename is eveneens kleiner dan de landelijke stijging het afgelopen jaar (+27,8%). Dit komt onder andere door de sterke aanwezigheid van de zorg in Regio Zwolle. De WW-uitkeringen uit deze sector daalden in 2020.

Vooral meer jongeren met WW-uitkering in 2020

De coronacrisis had in 2020 veel invloed op de arbeidsmarkt. Het aantal WW-uitkeringen liep in de eerste periode van de crisis flink op. In de daaropvolgende maanden daalde de WW, onder andere door de steunpakketten van het kabinet. Hierdoor zijn veel (vaste) werknemers in dienst gehouden, die anders mogelijk ontslagen zouden zijn. Toch stegen de uitkeringen wel; eind 2020 verstrekte UWV gemiddeld 18% meer WW-uitkeringen in Overijssel en Gelderland Noord dan eind 2019.

Die toename is groter bij de jongere leeftijden: bij jongeren tot 27 jaar was de toename maar liefst 66% op jaarbasis. Zij werden in het begin van de crisis snel en hard geraakt. Dit komt doordat jongeren vaak met flexibele contracten werken in sectoren die door de coronamaatregelen veel of zelfs alle omzet verloren, zoals de horeca en detailhandel non-food. Bij de leeftijdscategorie 27 tot 50 jaar was de stijging met 23% een stuk kleiner. De WW-uitkeringen namen met 6% het minst toe bij 50-plussers. Als de werkloosheid verder stijgt kunnen ook meer oudere werknemers met vaste contracten hun baan verliezen. Wanneer de economie en de arbeidsmarkt vervolgens weer aantrekken, zijn het vaak de jongeren die het eerst profiteren.

Meer informatie arbeidsmarkt

 

WW-uitkeringen in Twente, Stedendriehoek en Noordwest Veluwe stijgen in december

Eind december 2020 verstrekte UWV 9.304 WW-uitkeringen in Twente. Ten opzichte van vorige maand is dit een toename van 3,9% (+351 uitkeringen). Voor de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe zijn 9.109 WW-uitkeringen verstrekt. Ten opzichte van vorige maand is dit een toename van 2,9% (+257 uitkeringen). Deze stijgingen zijn iets meer dan de landelijke toename van 3,4%.

Ook ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen hoger. De stijging in Twente in 2020 is 21,3%, oftewel 1.634 uitkeringen. De regionale stijging van de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe in 2020 is 18,1%, oftewel 1.394 uitkeringen. Deze toenames zijn kleiner dan de landelijke stijging het afgelopen jaar (+27,8%). Dit komt onder andere door de sterke aanwezigheid van de zorg in de regio’s. De WW-uitkeringen uit deze sector daalden in 2020.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button