Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Steeds meer deelauto’s in Zwolle; Greenwheels zet haar 2500ste auto neer in Zwolle

Autodelen is goedkoper dan eigen auto tot 12.000 kilometer per jaar

Zwolle – Greenwheels heeft woensdagmiddag de 2.500ste deelauto van Nederland geplaatst in Zwolle. Het gaat om de 22ste Greenwheels auto voor Zwolle en de 2de elektrische. Het gebruik van de deelauto’s neemt in Zwolle steeds verder toe. Ook SnappCar en MyWheels timmeren behoorlijk aan de weg en onlangs waren er in de wijk Assendorp een paar families die gezamenlijk twee deelauto’s hebben aangeschaft.

De 2500ste deelauto van Greenwheels staat geparkeerd bij de winkels op de Forelkolk in Zwolle. “Voor Zwolle is dit de 22ste Greenwheels-deelauto. Het aantal gebruikers in deze stad neemt alleen maar toe: dit jaar al 21% meer dan in 2021. Zij rijden ook langer met de auto’s. Vorig jaar was dit nog 4 uur en 10 minuten, dit jaar is dat gemiddeld 4,5 uur.” aldus Greenwheels.

Zwolle zet in op deelmobiliteit in nieuwe woongebieden

De gemeente Zwolle maakt ook steeds meer plannen voor nieuwe woongebieden waarbij extra ingezet wordt op deelmobiliteit. Zwolle gaat in deze nieuwe woonbuurten de voorrang geven aan voetgangers, fietsers en openbaar vervoer en aan deelmobiliteit. Deze deelauto’s komen dan te staan op zogenaamde hubs (verzamelplekken van deelauto’s, deelfietsen en scooters en andere wijkgerichte services). Dat spaart dan weer parkeerplekken in de straten zelf.

Beperkt ruimte in de binnenstad

Gerdien Rots, wethouder ruimtelijke ordening en mobiliteit in Zwolle: “Zwolle zal zich voor moeten bereiden om deelmobiliteit in te passen in de openbare ruimte. Zeker in onze historische binnenstad is de ruimte beperkt. Met deelvervoer sorteren we voor op de transitie van bezit naar gebruik en in onze gebiedsontwikkelingen geven we voetgangers, fietsers en gebruikers van openbaar vervoer en deelmobiliteit voorrang. Zo dragen we allemaal een steentje bij aan een mooie en leefbare stad.”


Wanneer is een deelauto aantrekkelijk?

Rij je niet meer dan ongeveer 12.000 kilometer per jaar? Of wil je niet de vaste lasten van een eigen auto? Dan is autodelen vaak goedkoper, makkelijker en beter voor het milieu. Met de tool van Milieu Centraal bereken je wat een auto je kost in Euros en in CO2-uitstoot. Ook zie je wat je kunt besparen door te kiezen voor een deelauto. En vergelijk dat met wat je maandelijks betaalt voor een eigen auto via deze tool van de ANWB. Meer weten over autodelen? Kijk op de website van Milieu Centraal.

 

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button