Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Samenspelen in de nieuwe inclusieve speeltuin in Zwolle-Zuid

Foto's: © Streetbird

Zwolle – Kinderen met een beperking willen ook buitenspelen! Ze willen klimmen, schommelen, lachen en samenspelen. Urenlang. Ze zijn er helemaal klaar voor. Nu de speelplekken nog: negen van de tien speelplekken zijn niet geschikt voor deze kinderen. Maar in Zwolle wel. Want woensdagmiddag werd aan Ludekenskamp in Zwolle-Zuid een nieuwe inclusieve speeltuin geopend.

Toegankelijkheid en inclusiviteit in Zwolle
© Streetbird

Spelen is ontmoeten, in je eigen buurt. Maar hoe doe je dat als je niet in de speeltuin kan komen, omdat je bijvoorbeeld in een rolstoel zit? En hoe doe je dat als de speelelementen niet (zelfstandig) door jou te gebruiken zijn, omdat je een beperking hebt? Of hoe doe je dat wanneer je een meervoudige beperking hebt en je blijft genieten van speelelementen, terwijl je lichaam volwassen wordt? Of wanneer je de weg naar de speelelementen niet kunt vinden, omdat er geen duidelijke looproute of gidslijn is? Dan is het samen spelen met en het ontmoeten van buurtkinderen moeilijk.

© Streetbird

Een speeltuin is niet alleen een plek waar kinderen elkaar kunnen ontmoeten. Ook voor (groot)ouders, met en zonder beperking, kan het een ontmoetingsplek zijn. Om andere (groot)ouders te treffen en om (op een actieve manier) in contact te zijn met eigen (klein)kinderen. Een toegankelijke speeltuin is daarbij ook prettig bij het gebruik van een rollator, kinderwagen of buggy.

Belangenbehartigersgroep Toegankelijk Zwolle is op initiatief van drie ouders van een kind met een beperking, samen met hen een pilot gestart om inclusieve toegankelijke speeltuinen in Zwolle Zuid te realiseren (Bentinckmarke en Gerenpark). Deze pilot dient als input voor de Gemeente Zwolle voor het schrijven van een ‘inclusief speeltuinen beleid’, zodat er stedelijk nagedacht wordt over inclusieve en toegankelijke speeltuinen.

Woensdag werd de speeltuin in het Gerenpark opgeleverd waarbij direct door verschillende kinderen werd samengespeeld. Ook de speeltuin aan de Bentinckmarke is er al. Daar is een samenspeelmiddag op zaterdag 16 juli 2022 14:00-16:30uur.

Samen met Travers Welzijn en SportServiceZwolle organiseert Toegankelijk Zwolle maandelijks SamenSpeelMiddagen in verschillende speeltuinen in de stad. Een middag waarop inclusief spelen centraal staan, en kinderen met en zonder beperking SAMEN kunnen spelen. Meer informatie vind je op hun website.

Foto’s © Streetbird

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button