KabelkrantNieuws uit ZwolleSportVoetbal

Berkum ontvangt topper Rohda Raalte

Zwolle – Berkum speelt zaterdag thuis tegen Rohda Raalte, de trotse nummer drie in de 4e Divisie D, en beide ploegen hebben dan wat goed te maken. Rohda liet vorige week voor het eerst in maanden twee punten liggen, terwijl Berkum toen wel héél schlemielig met 1-0 onderuit ging bij AZSV.

“Rohda heeft een goede ploeg, ze staan niet voor niets derde,” weet Berkum-middenvelder Mike van Ekeren. “Maar uit bij hen hadden we een goed strijdplan, toen had er meer voor ons ingezeten. We moeten nu met dezelfde instelling strijden en honderd procent geven om de nederlaag van afgelopen zaterdag weg te spelen.”

Indrukwekkende reeks

Rohda verloor in februari verrassend in eigen huis met 1-2 van ‘gemeentegenoot’ Heino, maar zette daarna een indrukwekkende reeks neer. De equipe van trainer Laurens Knippenborg won liefst zes keer op rij en pakte toen ook de voorlopige koppositie in de derde periode. De ploeg uit Raalte beschikt over een zeer efficiënte voorhoede, met 60 goals in 24 duels! In de 4e Divisie D heeft enkel koploper Excelsior ’31, met 66 doelpunten, een nóg productievere aanvalslinie.

Ook afgelopen zaterdag was Rohda goed op schot, maar dat bleek niet genoeg voor de winst want thuis tegen DETO eindigde het in 4-4. Daar leek het eerst niet op, want kort voor rust scoorden Maurice van Bussen en Kevin Peppels voor Rohda. Na de hervatting maakte DETO bij de eerste aanval echter de aansluitingstreffer en vijf minuten later stond het 2-2. Rohda nam weer een voorsprong door een lob van Martijn van de Werken maar kort daarop kreeg DETO een penalty: 3-3.

Toen captain Thom Strijland 10 minuten voor tijd voor 4-3 zorgde leek de buit voor Rohda binnen, maar dat liep anders. Lucas van Beek, net vier minuten in het veld, haalde een doorgebroken speler neer en moest met een rode prent vertrekken, zodat Rohda met 10 man verder moest. Bovendien vloog de op die overtreding volgende vrije trap hard langs de muur én Rohda-doelman Cas Marsman: 4-4.

Ongelukkig

Die remise zorgde voor gemengde gevoelens bij de Raaltenaren, maar die zullen toch nog veel beter zijn geweest dan het sentiment bij Berkum, dat met 1-0 verloor bij AZSV in Aalten. In de eerste helft hielden beide ploegen elkaar daar aardig in balans, maar kort na rust kwam de ploeg van trainer Eduard Lindeboom wel heel ongelukkig op achterstand. Die goal viel uit een vrije trap die in het eigen Berkum-doel belandde, zo bleek achteraf uit de beelden, maar het is zéér de vraag of die treffer volgens de spelregels überhaupt goedgekeurd had mogen worden.

Dat gebeurde echter wel en zo ging AZSV uiteindelijk met een krappe zege aan de haal.
Berkum zakte door dat zure verlies een plek op de ranglijst, is nu vijfde en moet nu dus de winst pakken om aansluiting met de subtop te houden. Rohda, dat eerder in Raalte met 1-1 gelijkspeelde tegen Berkum, staat op de derde plek en ook de Sallanders zullen moeten winnen om de top-twee niet uit het zicht te verliezen.

De streekderby Berkum-Rohda Raalte wordt zaterdag geleid door scheidsrechter Youri Kuipers, die op het Zwolse Sportpark De Vegtlust om 14.45 uur af laat trappen.