KabelkrantNieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Prijs voor voedselbankproject de Noodzaak van Theater de Makkers

Zwolle – Theater de Makkers ontvangt woensdag 7 juni de Hervormd Weeshuis prijs. De Makkers gaat deze bijdrage gebruiken voor hun nieuwe voorstelling de Noodzaak, een project dat zij samen met betrokkenen van de Zwolse voedselbank maken.

Woensdag 7 juni rijkt het Weeshuis om 16:00 de prijs uit bij de voedselbank in Zwolle. Yuna Linde van Theater de Makkers neemt de prijs in ontvangst. Zij werden genomineerd voor deze prijs na hun voorstelling We Zwemmen Nog in 2022. De reden dat ze hebben gewonnen, is dat Hervormd Weeshuis enthousiast is over de vernieuwende combinatie van cultuur en welzijn. De voorstellingen zijn maatschappelijk relevant en ze hopen van harte het project de Noodzaak nog een breder vervolg zal hebben in Zwolse gemeenschap.

Leven rondom de voedselbank

De voorstelling de Noodzaak gaat over het leven rondom de voedselbank. Het idee voor deze voorstelling, die eind september te zien is, is vorig jaar ontstaan. Yuna Linde van de Makkers deed onderzoek naar de vraag: samenleven, hoe moet dat? Met een blauw tafeltje ging ze op pad om ideeën op te halen in de stad. Wat leeft er eigenlijk in Zwolle? Mensen die ze sprak, vonden vooral dat we gewoon wat meer met elkaar moeten delen.

Toen ze met het blauwe tafeltje een middag bij de voedselbank zat, merkte ze dat mensen ook daadwerkelijk dingen deelden. Een koekje, een sigaret, een verhaal. “Ik vond dat inspirerend en wilde ik graag verder inzoomen op dit thema. Met de voedselbank hebben we een plan bedacht. Wat kunnen we als samenleving leren over delen van de voedselbank?”

In gesprek

De komende maanden zit Yuna met haar gele bankje bij de voedselbank. Ze gaat in gesprek met zogenaamde klanten, vrijwilligers en leveranciers. Samen met hen en met andere makers, zoals Melle Mijnhardt en Corinne Heyerman, wordt een voorstelling gemaakt die eind september te zien is. Yuna: “Met Theater de Makkers willen we de verhalen en mensen van de voedselbank een podium geven. Het zit letterlijk op een plek ver weg, buiten maatschappij, uit het zicht. Maar het bestaat wél.”

De voorstellingen van de Noodzaak zijn eind september bij de voedselbank. Houd theaterdemakkers.nl in de gaten voor data en kaarten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button