Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Première ‘Mr Turner’ in Fraterhuis

Prachtig biografisch drama over de beroemde Britse landschapsschilder

Prijswinnaar beste acteur Cannes en deels in Nederland opgenomen film over de schilder Turner in Nederland in première in Fraterhuis

VERHAAL

Joseph Mallord William Turner (1775-1851) is bekend om zijn landschappen en zeegezichten. De schilder was de zoon van een barbier, maar wist zich met wilskracht en concentratie op te werken tot de hoogste regionen van de Britse samenleving. De film laat Turner zien gedurende zijn schilderscarrière, maar biedt ook een inkijkje in zijn privéleven. Zo maken we kennis met de belangrijke vrouwen in zijn leven, onder wie zijn nicht Hannah Danby en Sophia Booth, de minnares bij wie hij tot zijn dood is gebleven. De film begint in Nederland, waar Turner schilderijen van Rembrandt bekijkt om het licht en het landschap te bestuderen. Mike Leigh (‘Secrets and Lies’) maakte een prachtig, veelzijdig en intrigerend portret van een groot kunstenaar. Timothy Spall won de prijs voor Beste Acteur op het filmfestival in Cannes.

VERTONING

‘Mr Turner’ is van 11 tot en met 24 december 2014 te zien in het Fraterhuis. Het is verstandig om vooraf te reserveren op www.filmtheaterfraterhuis.nl. Bezoekers kunnen op de website ook e-tickets kopen en printen, dan hoeven zij niet langs de kassa.
H.et enige schilderij van Turner dat Nederland rijk is, is te zien bij onze buren De Fundatie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button