Kunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Partij voor Cultuur (PVC) draagt Hanneke Poelmans voor als kandidaat Stadsdichter van Zwolle

Zwolle – Onlangs werd duidelijk dat er door vrijwilligersinitiatief ZwolleZien gezocht wordt naar een nieuwe stadsdichter. Drie jaar geleden blies de Partij voor Cultuur het stadsdichterschap nieuw leven in nadat de functie was gesaneerd uit de ambitie van de gemeente. De partij stelde Marieke van Bolderen toen bij dictatoriaal decreet aan als poëet van de stad. Marieke deed dit een jaar onbezoldigd, leverde een rits aan gedichten af en draafde belangeloos op bij evenementen om de stad en haar evenementen met woorden te versieren. Mariekes werk kenmerkte zich als scherp maar toegankelijk en begrijpelijk.

Een andere toon

Ze wist als geen ander haar vinger op de zere plek te leggen. Dat is iets wat de PVC waardeert in een stadsdichter. Na een jaar (en meer dan dertig gedichten) vond ze het wel welletjes en stopte. De PVC trok haar handen af van het stadsdichterschap omdat het, als je het goed wil doen, een vrij intensieve bezigheid bleek. Het initiatief werd doorgezet door ZwolleZien (waarvoor hulde)! ZwolleZien stelde Kees Smits aan die het nu twee jaar is. Kees heeft ons inziens een andere toon. Hij is milder en beschouwender. De Partij voor Cultuur vindt dat de volgende stadsdichter de pit en lef moet hebben om: de politiek op de vingers te tikken, het mooie van de stad te verheffen, zichzelf zichtbaar en toegankelijk op te stellen en de discussie niet schuwt. Daarom schuift de PVC Hanneke Poelmans naar voren als kandidaat.

Vol vertrouwen

Partijleider Martijn van Hese: “Wij zijn tegen verkiezingen of sollicitatieprocedures maar waarderen de moeite die ZwolleZien neemt om het stadsdichterschap levend te houden. Natuurlijk hadden we Hanneke net als Marieke op dictatoriale wijze kunnen benoemen, maar dat zou al het werk van ZwolleZien teniet doen. Ik geloof echt dat de functie van staddichter er één is van luis in de pels en “stem van het volk”. Hoe gek ook: dat bereik je zelden door verkiezingen. Een regelmatige internetgebruiker en poëzie-leek kan van mijlen ver zien dat Hanneke geknipt is voor de functie. Het is ons een eer dat ze met ons wil samenwerken! We gaan met vol vertrouwen de sollicitatieprocedure in! Voor de goede orde: als ze het wordt zal Hanneke zelfstandig stadsdichter zijn, wij willen haar echter helpen waar we kunnen!”

Vereerd of bevreesd?

Hanneke Poelmans: “Ik weet niet of ik nu vereerd of bevreesd moet zijn bij deze nominatie. Bij de PVC weet je het maar nooit. En dat is nu net wat me zo aanspreekt. Cultuur mag, nee móet, schuren. Geen politiek-correct geneuzel, maar kritisch kijken naar wat er speelt in de samenleving en wat er mooier en beter kan. Als stadsdichter van ons prachtige Zwolle wil ik schuren, ontroeren, verrassen en soms, als het dan moet, toch ook verbinden. Want stiekem schuilt er een softe knuffelaar in ons allemaal.”

Hanneke Poelmans is zelfstandig tekstschrijver/dagvoorzitter en gastdocent bij ProDemos, huis voor democratie en rechtsstaat. Ook was ze dit jaar jurylid voor de 4 mei-gedichtenwedstrijd voor Zwolse basisschoolleerlingen. Daarnaast heeft ze een column op de website ZwolleNu, waarin ze regelmatig schrijft over wat haar opvalt en bezighoudt. De Partij voor Cultuur is de grootste onverkiesbare partij van Nederland en heeft dus geen politiek belang in de raadszaal, maar wil aanjagen waar ze kan. Een samenwerking met Hanneke Poelmans is niet nieuw voor de Partij voor Cultuur. In maart van dit jaar organiseerden de PVC en Hanneke samen het uitverkochte Cultuurdebatje van Zwolle, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.

Inschrijftermijn

De inschrijftermijn voor andere dichters is tot 31 oktober via de website van ZwolleZien. De nieuwe stadsdichter wordt op 31 januari aangesteld tijdens gedichtendag (en daaropvolgend de nacht van de poëzie).

Gerelateerde artikelen

Back to top button