EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolle verbangt parkeerautomaten ter voorbereiding op kentekenparkeren

De gemeente Zwolle vervangt in 2015 in één keer een groot deel van de parkeerautomaten in de stad door de zogenaamd cashless parkeerautomaten waarbij kentekenparkeren (of ticketvrij parkeren) mogelijk is. Deze maatregel is nodig om kentekenparkeren in Zwolle met ingang van 1 januari 2016 in te voeren.

Lagere expolitatiekosten

Met het vervangen van de bestaande parkeerautomaten, wil Zwolle het parkeren toekomstbestendig maken, de klantvriendelijkheid en het gebruikersgemak verhogen. Daarnaast verlaagt de gemeente met de cashless automaten de exploitatiekosten structureel. Op de parkeeraccommodaties blijft het wel mogelijk om met biljet/munt te betalen.

Naast het vervangen van parkeerautomaten worden tegelijkertijd de slagboominstallaties op de parkeeraccommodaties voorzien van camerasystemen die kentekens kunnen herkennen waardoor het voor betalende bezoekers mogelijk wordt om zonder parkeerticket uit te rijden. Cashless parkeren is voor bezoekers die gebruik maken van de parkeerautomaten gebruiksvriendelijk. De bezoeker hoeft, nadat de parkeertransactie is afgerond, niet meer terug te gaan naar de auto om een parkeerticket achter de voorruit te leggen.

2e hands parkeerautomaten met nieuwe software

Vanuit de duurzaamheid en kostenbesparing schaft de gemeente Zwolle tweede hands automaten aan die vervolgens worden voorzien van een geheel nieuw binnenwerk en bijbehorende software. Door het gebruik te maken van cashless parkeerautomaten kan het aantal automaten van 235 naar ongeveer 175 worden verminderd. Daardoor gaan het beheer- en onderhoudskosten en de overige lasten omlaag. Tevens wordt er bespaard op de kosten voor het legen van parkeerautomaten, en op de handhavingskosten omdat er met het scannen van kentekens sneller en efficiënter gecontroleerd kan worden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button