AlgemeenNieuws uit ZwolleVoorpagina

Overijsselaars in de Oost, 15 verhalen over een donkere periode in onze geschiedenis

"Ik denk nog alle dagen aan Indië"

Zwolle – ‘Wij zijn de laatsten der laatsten’, stelt de 91-jarige Jan van Dijk uit Enschede. ‘Van ons bataljon is bijna iedereen dood. Vroeger als ik door Twente fietste kon ik in bij ieder dorp wel bij iemand van 5-5 RI op de koffie. De laatste jaren heb ik vrijwel alle kerken en crematoria in de regio bezocht om afscheid te nemen van één van de jongens.’  En de verhalen van IJsselacademie-historicus Ewout van der Horst sluiten  daarbij perfect aan. Op de website, een onderdeel van Mijn Stad, Mijn Dorp, staan vijftien verhalen van Indië-gangers. Niet de grote geschiedenisverhalen maar juist de kleine persoonlijke herinneringen.

Overijsselaars in de Oost, verhalen van Indië-gangers

Na afloop sprak RTV Focus met mijnheer Briët, één van de aanwezige ‘ooggetuigen’ én met historicus Ewout van der Horst van de IJsselacademie 

Het project Getuigen & Tijdgenoten geeft ooggetuigen die de periode 1945-1950 in Indonesië hebben meegemaakt een stem. Daarbij komen ook vragen aan bod over schaduwkanten van deze periode, waar eerder minder aandacht en ruimte voor was.

Historicus Ewout van der Horst sprak met vijftien Indiëveteranen uit Overijssel, die openhartig vertelden over hun ervaringen in Indonesië. De presentatie van de website met deze verhalen vormde de aanleiding voor een netwerkbijeenkomst Getuigen & Tijdgenoten op 24 januari in Zwolle. Het onderzoeksteam stelde de aanwezigen op de hoogte van de laatste stand van zaken.

Kijk hier voor de website van ‘Getuigen en Tijdgenoten’.


Gerelateerde artikelen

Back to top button