4 en 5 meiKunst & CultuurNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

VIDEO – Bevrijdingsvuur binnengedragen in Zwolle door AV PEC 1910

Zwolle – Het Bevrijdingsvuur is aangekomen in Zwolle. Hét symbool voor leven in vrede en vrijheid werd onder politie-escorte binnengedragen door de lopers van Atletiekvereniging AV PEC 1910 uit Zwolle.

In de nacht van 4 op 5 mei komen lopers vanuit het hele land naar Wageningen, Stad der Bevrijding, om het Bevrijdingsvuur op te halen. Vervolgens brengen deze loopgroepen het vuur naar meer dan 80 gemeenten in Nederland. Afgelopen jaar deden er zo’n 1750 lopers mee, dit jaar staat de teller op maar liefst 2500.

Oude IJsselbrug

Voor Zwolle werd het vuur binnengedragen door de lopers van Atletiekvereniging AV PEC 1910. Ze kwamen Zwolle binnen via de oude IJsselbrug. De brug die in de oorlog is gebombardeerd en na de oorlog weer is opgebouwd. Na binnenkomst vervolgden de lopers de route via Dinoland Zwolle, waar ook de jonge atleten van AV PEC de laatste kilometers gingen meelopen. Geëindigd werd op het terrein van het Bevrijdingsfestival. Daar werd ‘symbolisch’ via de fakkel het vuur op het festivalterrein aangestoken.

Het vuur symboliseert de bevrijding van Nederland, draagt bij aan de boodschap van vrede en vrijheid en is een belangrijk moment in de overgang van het herdenken op 4 mei en het vieren & koesteren van de verkregen vrijheid op 5 mei.

De Oude IJsselbrug heeft  tijdens de Tweede Wereldoorlog zware schade opgelopen. In de vroege ochtend van 10 mei 1940 werd het hoofdgedeelte van de brug door het Nederlandse leger opgeblazen om de opmars van de Duitsers af te remmen. De stalen boogbrug viel in het water, maar de rivierpijlers en de aanbruggen bleven gespaard. Het herstel van de brug duurde bijna drie jaar. In januari 1943 was de operatie “in den oorspronkelijke toestand” voltooid, waarbij het houten dek van de hoofdbrug werd vervangen door een versie van gewapend beton. Opmerkelijk genoeg werd de brug in 1945 voor de tweede keer opgeblazen, ditmaal door het Duitse leger om het de geallieerde troepen moeilijk te maken verder op te rukken. Tijdelijk werd er een baileybrug aangelegd door de geallieerden. Uiteindelijk heropende de Minister van Openbare Werken en Wederopbouw, ir. H. Vos, de IJsselbrug op 4 oktober 1947. Bron: Wikipedia
Opname van de opgeblazen IJsselbrug in Zwolle, 1945 – Fotograaf Dolf Henneke – Collectie Overijssel

Gerelateerde artikelen

Back to top button