Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

VIDEO UPDATE – Indrukwekkende dodenherdenking en stille omgang in Zwolle

Zwolle – Zwolle herdacht op indrukwekkende wijze, de oorlogsslachtoffers tijdens de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei. De Stille Omgang  die de herinnering aan de gevallenen levend houdt, begon stipt om 19.15 uur bij de Spinhuisbredehoek. De route, die het verkeer tijdelijk tot stilstand bracht, voerde langs historische locaties, zoals het voormalige huis van bewaring (huidige Librije hotel) en de synagoge en eindigde bij het centrale oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark.

Dodenherdenking

Burgemeester Peter Snijders sprak tijdens de plechtigheid bij het centrale oorlogsmonument, die onder leiding stond van ceremoniemeester Arjan Duijn. Ook waren er gedichten van scholieren Mila en Saar en stadsdichter Bauke Vermaas. Commissaris van de Koning Andries Heidema en burgemeester Peter Snijders legden gezamenlijk een krans namens het openbaar bestuur.

Aan de plechtigheid werkten vele mensen en organisaties in de stad mee, zoals het Groot Mannenkoor Zwolle en kopergroep van harmonieorkest De Bazuin Zwolle, studenten van de opleiding Veiligheid en Vakmanschap van Deltion College Zwolle, Vereniging Veteranen Zwolle, Korps Nationale Reserve (Natres), trompettiste Alike Jonkman, Zwols klokkenluidersgilde St. Michaël en scouting verenigingen uit de stad.

De avond werd voortgezet met culturele evenementen, onder de noemer Theater na de Dam. Zoals de theatervoorstelling: ‘Ik had het moeten weten’ van Theatergroep De Jonge Honden. De voorstelling ging over het geweten van Traudl Junge, de laatste secretaresse van Hilter.

De 22-jarige Traudl uit München wil danseres worden. Maar dan breekt de oorlog uit en alles wordt anders. Op zoek naar avontuur wordt ze – tot haar eigen verbazing – in 1942 de secretaresse van Adolf Hitler. Ze brengt vele dagen met hem door en leert hem kennen als een vriendelijk en vaderlijk figuur. Pas als de oorlog afgelopen is, vraagt Traudl zich af of ze meer vragen had moeten stellen bij de man voor zie ze werkte. Had ze het moeten weten?

Gerelateerde artikelen

Back to top button