112 nieuwsNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

OM treedt hard op bij bedreigingen en beledigingen rondom AZC debat

Zwolle – Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft meerdere zaken in behandeling die te maken hebben met bedreigingen en beledigingen van ambtenaren, wethouders, burgemeesters en raadsleden in het debat over de opvang van vluchtelingen en de eventuele komst van een AZC.

Recent hebben zich zware incidenten voorgedaan, zoals bijvoorbeeld de rellen bij de gemeenteraadsvergadering in Geldermalsen. Het OM verklaart: ‘We signaleren dat de maatschappelijke spanningen toenemen.’

Ook in Overijssel hebben er verschillende incidenten plaatsgevonden, zoals het neerleggen van kadavers van varkens bij een van de mogelijke locaties, Burgemeester Hofland van Rijssen-Holten en ook drie wethouders van Enschede ontvingen dreigementen. Voor zover bekend is er geen sprake van dreigementen in Zwolle.

Voor- en tegenstanders moeten op een normale manier hun standpunten kunnen uitwisselen.

‘Bij een democratie hoort ruimte voor een debat en moeten in het besluitvormingsproces voor- en tegenstanders op een normale manier hun standpunten kunnen uitwisselen. Een ieder heeft het recht om zijn mening te uiten en in principe te demonstreren. Maar geweld of bedreiging met geweld mag nooit een middel zijn om aan een ander een mening op te dringen. Degenen die geweld plegen, bedreigingen uiten of anderszins van plan zijn hun standpunt door geweld naar voren te brengen, worden streng aangepakt en vervolgd’, aldus het OM in een verklaring.

Gerelateerde artikelen

Back to top button