112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

OM eist celstraffen voor seksuele uitbuiting vrouwen in Zwols hotel

Zwolle – Zeven dagen per week, 24 uur per dag moesten een 24-jarige en een 43-jarige vrouw zich beschikbaar houden voor seksklanten. Ze zouden gedwongen zijn tot prostitutie, ze zouden zijn mishandeld, bedreigd en gemanipuleerd door twee mannen van 24 en 35 jaar. De twee stonden maandag 15 februari terecht voor de rechtbank in Zwolle voor mensenhandel.

De officier van justitie eiste celstraffen van zes jaar tegen de 35-jarige man (met onbekende woonplaats) en vijf jaar tegen de 24-jarige man uit Eindhoven. Behalve van mensenhandel worden ze verdacht van misbruik van biometrische gegevens en oplichting van hotels. De 35-jarige is ook verduistering ten laste gelegd. Hij zou een auto die is gebruikt voor het vervoeren van de vrouwen na afloop van de huurperiode niet meer hebben teruggebracht.

De twee vrouwen zouden in 2019 gedurende een periode van drie maanden gedwongen zijn tot prostitutie. Dat gebeurde in hotels en woningen door het hele land. Volgens een van de slachtoffers moet de 35-jarige worden gezien als de hoofdverdachte, de 24-jarige als zijn rechterhand, en zou een 39-jarige man uit Arnhem de taak hebben gehad haar “te beveiligen”.

Om hulp gevraagd

Op 8 augustus 2019 wist het 24-jarige slachtoffer vanuit een bed & breakfast in Zwolle te ontkomen. Overstuur vroeg ze in een winkel om hulp. Bij de politie vertelde ze over een andere vrouw van wie ze wist dat ze in dezelfde omstandigheden verkeerde. In september 2019 is ook namens deze vrouw aangifte gedaan. Daarop zijn in mei en juni 2020 vijf verdachten aangehouden.

De officier van justitie acht mensenhandel wettig en overtuigend bewezen. Voor een bewezenverklaring van mensenhandel moet er sprake zijn van dwangmiddelen, handelingen en een oogmerk van uitbuiting. Al deze elementen zijn in deze zaak aanwezig, volgens het OM. Er is voldoende bewijs voor in de vorm van de aangiften, getuigenverklaringen, foto’s, bankafschriften en WhatsAppberichten.

Datingsite

De 24-jarige vrouw zou de 35-jarige verdachte hebben leren kennen via een datingsite. Hij zou haar werk hebben aangeboden in de prostitutie. Zij – verliefd op hem – ging daar op in. De afspraak was dat ze een deel van de opbrengst zou krijgen en dat ze zou kunnen stoppen wanneer ze maar wilde. Na een maand bleek dat al het verdiende geld door de verdachten werd ingehouden. Op het moment dat ze aangaf dat ze wilde stoppen, veranderde het gedrag van de verdachten, schetste de officier tijdens de zitting.

Toen zouden de mannen hebben geëist dat de vrouw de gemaakte kosten voor de hotels zou terugbetalen. Ze moest elke dag beschikbaar zijn voor klanten, en minimaal 800 euro per dag verdienen. Er werd voor haar bepaald wie haar klanten waren, en hoe en wanneer ze haar werk moest doen, volgens de officier. Ze zou zijn bedreigd en mishandeld. Er zijn appberichten waaruit duidelijk blijkt dat ze niet vrij was om te gaan en staan waar ze wilde.

Werken als prostituee

In een soortgelijke situatie zou ook het 43-jarige slachtoffer hebben verkeerd. Zij leerde tijdens haar verblijf in een opvanglocatie in Arnhem een van de medeverdachten kennen die haar in contact bracht met de twee mannen die deze maandag terecht stonden. Ze ging voor hen werken als prostituee. Van de verdiensten ontving ze niets. Volgens de officier moest de vrouw seksuele handelingen verrichten die ze niet wilde. Uit angst voor mishandeling en bedreiging bleef zij het werk doen. De verdachten voorzagen haar zo nu en dan van drugs, waar ze afhankelijk van was.

Diepe inbreuk op waardigheid

De officier sprak over “seksuele uitbuiting van de buitencategorie”, enkel te bestraffen met onvoorwaardelijk celstraffen. “Er is herhaaldelijk en stelselmatig een flagrante en diepe inbreuk gemaakt op de menselijke waardigheid van beide slachtoffers. Zij waren handelswaar voor deze verdachten en zo werden zij ook behandeld. Beide slachtoffers waren, gelet op hun kwetsbaarheid, een gemakkelijke prooi voor verdachten. Zij waren niet tegen hen opgewassen en daarvan is op grove wijze misbruik gemaakt. Verdachten hebben enkel rekening gehouden met hun eigen persoonlijke behoeften en financieel gewin.”

Dinsdag ging de zitting verder. Toen werden de zaken behandeld tegen twee medeverdachten: een 39-jarige man uit Arnhem en een 43-jarige man uit Tiel. De vijfde verdachte in deze zaak moet zich op een later tijdstip verantwoorden voor de politierechter. Op 16 maart wijst de rechtbank vonnis in alle vier de zaken.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren