Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Oliebollen en draaiorgelmuziek van Sico: een feestelijke combinatie in Zwolle

Gerrit Visscher trakteert klanten op draaiorgel bij zijn oliebollenkraam

Zwolle – Een gezellige sfeer vandaag bij de oliebollenkraam van Gerrit Visscher in de Aa-landen. Daar speelde het draaiorgel de Barones, dat de wachtenden vermaakte met vrolijke deuntjes. Het draaiorgel is van orgeldraaier Sico, die al jaren in Zwolle te vinden is met zijn draaiorgels. Hij vertelt hoe hij in contact kwam met Gerrit en waarom hij voor dit orgel koos.

Sico:  “Gerrit had me al een half jaar geleden gevraagd of ik oudejaarsdag bij hem wilde komen staan met mijn draaiorgel. Ik draai altijd op zaterdag bij de Diezerstraat, waar  hij ook staat met zijn loempia’s. Hij, zei toen, ‘zou je het leuk vinden?’ Ik zei ‘natuurlijk’ ja, En vandaag is het zover. Het weer werkt niet helemaal mee maar dat mag de pret niet drukken! ” vertelt Sico.

Het draaiorgel dat Sico vandaag mee heeft, heet de Barones. Het is een klein en handzaam orgel, dat niet te hard klinkt. “Dit orgel is heel geschikt voor smalle straten, zoals de Diestestraat. De winkeliers vinden het ook fijn dat het niet te overheersend is. Ik heb ook nog andere orgels, zoals de Decibel en de Prinsenstad, maar die zijn groter en luider. Die gebruik ik meer voor verhuur of evenementen.”

Sico draagt vandaag een speciaal pak, dat past bij de feestdagen. Het pak is een bruin pak met gouden accenten en een hoge hoed. “Dit pak heb ik alleen aan rond de feestdagen, om het extra feestelijk te maken. Ik heb ook nog een ander pak, dat lijkt op wat Willem Barend  vroeger droeg. Dat is een oud orgeldraaispak, met een pet en een sjaal. Maar meestal draai ik gewoon in mijn normale kleding.”

Willem krijgt veel waardering voor zijn draaiorgel. Hij heeft net nog een gulle gift gekregen van een klant.  “Wel fijn, de laatste paar maanden regende het heel veel en dan is het wat minder. Maar ik ga goed het jaar uit zo.”, besluit Sico lachend.

Gerelateerde artikelen

Back to top button