Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Nieuwe hoogwaterpiek begin januari op de IJssel en Vecht

Zwolle – Na het rustigere weer van afgelopen dagen, ziet het waterschap WDO Delta nu ook dat de waterstanden in de Vecht, IJssel, Sallandse Weteringen en rondom de Kampereilanden licht dalen. Daarom lopen er dit weekend geen vrijwillige dijkwachters bij de Kampereilanden. Langs de Vecht, IJssel en Sallandse weteringen zijn de extra ogen van de vrijwillige dijkwachters zaterdag nog wel ingezet.

“Bij de Sallandse weteringen zijn namelijk wat grotere schades (scheuren) en zandmeevoerende wellen ontstaan, die we nauwlettend monitoren.”, meldt WDO Delta. “Dat is niet zorgwekkend, maar we willen de plekken wel goed in de gaten houden. De vrijwillige dijkwachten zijn getraind om schades te herkennen en helpen ons om een compleet beeld te krijgen. Zo kunnen onze eigen dijkbeheerders zich concentreren op de plekken waar we ook maatregelen moeten nemen.”

2024 start met een piek

De eerste dagen van 2024 zien we een nieuwe piek aankomen, meldt het waterschap. Vanaf begin januari stijgt het waterpeil van de IJssel bij Lobith én van de Vecht door regen in Duitsland. “De onzekerheid van de verwachting is nog vrij groot, maar we bereiden ons voor op een nieuwe piek in de eerste week van januari. Uiteraard blijven we alert.”

Ook verwachten we een nieuwe hoogwaterpiek in de Vecht rond 6 januari en op de IJssel rond 9 januari.

 

Het weerbeeld

Het weerbeeld voor de komende dagen is wisselvallig. Vanaf dinsdag wordt er meer regen verwacht. “We houden in de gaten hoe de waterstanden daarop reageren. Ook verwachten we een nieuwe hoogwaterpiek in de Vecht rond 6 januari en op de IJssel rond 9 januari. De verwachting is dat deze piek minder hoog is dan die van eind december.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button