EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Minder nieuwe WW-uitkeringen verstrekt in Regio Zwolle

Zwolle – Hoewel er sprake is van economisch herstel, blijkt dit niet uit de ontwikkeling van het aantal lopende WW-uitkeringen in de regio Zwolle. Deze laat sinds enige maanden weer een stijgend verloop zien.

Naast normale, jaarlijks terugkerende seizoenseffecten, speelt de invoering van de Wet werk en zekerheid hierin een rol. Door deze wetswijziging is het eerder lonend om vanuit de WW te gaan werken voor een lager salaris. Mensen die tegen lager loon gaan werken ontvangen een aanvulling vanuit de WW. Bovendien wordt het recht op uitkering pas beëindigd wanneer vaststaat dat er volgens de wet voldoende inkomsten zijn. Hierdoor blijft een groeiende groep langer meetellen in de WW-statistieken.

De ontwikkeling van nieuwe WW-uitkeringen geven een beeld van de dynamiek op de arbeidsmarkt. In Regio Zwolle werden in januari 2016 minder nieuwe WW-uitkeringen verstrekt dan een jaar eerder. Deze daling doet zich vooral voor in zorg & welzijn, bij woonbegeleiders, helpenden thuiszorg en schoonmakers. Door de aantrekkende economie profiteren ook andere sectoren. Zo werden er minder nieuwe WW-uitkeringen verstrekt aan uitzendkrachten en horecapersoneel.

Gerelateerde artikelen

Back to top button