Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Melaatsen-begraafplaats Het Heilige Kruis bij WRZV hallen wordt opgeknapt

Zwolle – De begraafplaats Het Heilige Kruis aan de Blaloweg krijgt een opknapbeurt. Jarenlang was de vervallen historische begraafplaats omgeven door bouwhekken. De graven lagen er rommelig bij door allerlei takken en ander puin en afval. Daar komt nu verandering in.

De gemeente Zwolle, die eigenaar is van de begraafplek, heeft al een groot aantal bomen laten kappen.  Ook is er inmiddels een start gemaakt met het plaatsen van sierlijk hekwerk. Binnenkort worden ook meer bomen geplant. Voor de geïnteresseerden is er inmiddels een bordje geplaatst met informatie over de historie.

Cultuurhistorisch erfgoed

Reinier Mulder van de ChristenUnie vertelt dat de plek onderdeel is van het cultuurhistorisch erfgoed van Zwolle: “We hebben ons als raad er dan ook hard voor gemaakt dat dit nu aangepakt gaat worden”. De begraafplaats Het Heilige Kruis heeft een bijzondere geschiedenis.Het is de oudste buitenkerkelijke begraafplaats van Zwolle. In 1377 werd de eerste overledene begraven op deze bijzondere begraafplaats.

Melaatsen, gasthuis en kapel

De naam stamt af van het gasthuis Ten Hilligen Cruce  (Het Heilige Kruis) die ooit naast de begraafplaats stond. In dit gasthuis werden melaatsen veilig ver van het centrum van de stad verpleegd. De mensen die daar overleden werden op deze begraafplaats begraven. Er stond vroeger ook een kapel naast de begraafplaats maar die is na een hevige storm in 1703 ingestort. Hoewel de eerste begrafenis plaats vond in 1377 dateren de grafstenen die er nu nog staan uit de 19e en 20e eeuw.

Gemeentelijk monument

In 1960 heeft de gemeente Zwolle de begraafplaats gesloten. In 1976 werd naast de begraafplaats, de sporthal van de Woensdag Recreatie Zaalvoetbal Vereniging (WRZV) gebouwd. In 2009 is het eigendom van de begraafplaats van Stichting de Gasthuizen verkocht aan de gemeente Zwolle voor het symbolische bedrag van 1 euro. De administratie van de begraafplaats is toen overgebracht naar het Historisch Centrum Overijssel.

Sinds dat jaar is de plek ook een gemeentelijk monument vanwege de monumentale kastanjebomen, de nog aanwezige gedenktekens en het fundament van de kapel.

Gerelateerde artikelen

Back to top button