Markante Zwollenaar Joop van Ommen begraven; ‘Joop was, is en blijft van Zwolle’
Zwolle – Joop van Ommen, de ereburger van Zwolle die zich jarenlang inzette voor de dak- en thuislozen en de minima, is vandaag herdacht in een uitvaartdienst in de Dominicanenkerk. Familie, vrienden, prominente Zwollenaren en de mensen waar Joop zich jarenlang hard voor maakte, waren aanwezig.
De klanken van ‘Wat is het leven fijn als de zon schijnt’ van AndrĆ© van Duin vulden de kerk, terwijl de mensen binnenkwamen. Op het podium een groot scherm met ontelbare foto’s van mooie moment uit Joops leven.
De familie droeg de kist met Joop naar binnen. “Joop lag er mooi en weer vol kleur bij, gekleed in zijn kenmerkende zwarte coltrui.”, vertelt de uitvaartverzorgster die de herdenking leidde. Een herdenking met vele sprekers waaronder de kleinkinderen van hun ‘opa Joop’.
Zeven kaarsen en een rode roos
Die kleinkinderen staken zeven kaarsen aan voor de mensen die Joop na stonden. De achtste kaars was voor zijn doelgroep “We steken voor hen de kaars aan, die wel wat licht kunnen gebruiken. ” spreekt Ć©Ć©n van de kleinkinderen de aanwezigen toe.Ā “Opa Joop deed alles voor de dak- en thuislozen en minima”.
Daarna volgde een rode roos “Opa Joop hield van rode rozen. Op 1 mei gingen we altijd mee naar de 1-mei viering en dan waren er de rode rozen.” vertelt Ć©Ć©n van de kleinkinderen. ” Opa Joop, dit is de allerlaatste rode roos, voor jou!'”
Ook dochter Jacqueline van Ommen-Eikelboom komt naar het spreekgestoelte.Ā “Als je niks zegt of doet, kom je ook niet vooruit in het leven”, begint dochter Jacqueline haar verhaal. Het is Ć©Ć©n van de levensmotto’s van haar vader. De dochter wordt bij het spreken ondersteund door haar echtgenoot Freddy Eikelboom. “Nu ben ik aan het woord, en dat voelt gek”, spreekt ze uit. Joop was altijd aan het woord vertelt later ook Freddy “Daar was geen spelt tussen te krijgen.”
30 jaar gieren, lachen, brullen in de WRZV hallen
Het gezin en de familie blijven achter met mooie herinneringen. “Het was 30 jaar lang gieren, lachen, brullen in de WRZV hallen. Het kon niet op. We zijn zo blij dat we je levenswerk mogen voortzetten. Je mensen en je doelgroep, zullen nooit vergeten, wat je voor hun hebt gedaan”, besluit de dochter.
Een mooi moment dat gevolgd werd door de AndrĆ© Hazes klassieker : ‘Jij wordt nooit vergeten vriend’.
Taxi
Freddy vertelt verder over zijn schoonvader: “Vanaf de jaren zeventig reed Joop met zijnĀ taxi door de stad. Gewone ritjes maar hij nam ook mensen mee in zijn taxi die nergens anders meer terecht konden. En dan gingen ze mee naar huis. Soms zat er wel voor 100 jaar bajes op de bank” Later kwamen er de WRZV hallen en de units die daar werden geplaatst. “Mensen kwamen aanlopen met een vuilniszak of een koffer. Zelfs de politie kwam met van het perron geplukten bij de WRZV aan . Dat vond Joop prachtig!”
Als er iemand in de knel zat, dan was daar Joop Oud-wethouder RenƩ de Heer
Dat Joop de redder in nood was voor velen bleek ook uit de toespraak van oud wethouder RenĆ© de Heer van Zwolle. “Als er iemand in de knel zat, dan was daar Joop. In zijn sporthal was altijd plaats. Al vonden de gemeente en de instanties daar wel wat van. ” vertelt de Heer over de tijd dat hij Joop regelmatig sprak. “Regels en instanties, daar had Joop geen boodschap aan. Met die mentaliteit heeft hij ook de Herberg voor elkaar gekregen.” De heer eindigt met een de mooie woorden; “Joop was, is en blijft van Zwolle, lieve Joop, dank je wel”.
Nog Ć©Ć©n keer opgetild
’s Middags is Joop van Ommen begraven op de Rooms Katholieke Begraafplaats aan de Bisschop Willibrandlaan in Zwolle. Een symbolische begrafenis. Nog Ć©Ć©n keer werd hij opgetild, boven de mensen uit, door het Surinaams dragersgilde Wi Kan Doe. Passend omdat van Ommens vrouw van Surinaamse afkomst is.Ā Onder begeleiding van muziek en swingende bewegingen werd Joop naar zijn laatste rustplaats gebracht.Ā Een Surinaams gebruik dat bedoeld is om boze geesten te misleiden en weg te jagen.