Nieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpaginaZorg & Welzijn

Makkelijk een scootmobiel lenen zonder er één aan te schaffen

Pilot project 'scootmobielpool' Woonzorgcentrum Fermate

Zwolle – Wethouder Dorrit de Jong opende weosndagochtend de eerste scootmobielpool in Zwolle in Driezorgwoonzorgcentrum Fermate. Via deze pool kunnen bewoners gebruik maken van een scootmobiel. De pool draagt bij aan het verminderen van het aantal scootmobielen in kleine ruimtes. Dit is belangrijk, want nu blokkeren de vele scootmobielen vaak een veilige doorgang van hulpdiensten. Door een scootmobiel te lenen besparen bewoners die slecht ter been zijn op een maandelijkse eigen bijdrage. Het gaat om een proefproject dat drie jaar gaat duren.

Wethouder Dorrit de Jong is enthousiast over het nieuwe initiatief. “Door de toename van het aantal ouderen met een scootmobiel en gebrek aan ruimte om alle scootmobielente stallen zijn we op zoek naar creatieve oplossingen”, zegt De Jong. “Veel scootmobielen staan nu een groot deel van de dag of zelfs de hele dag stil. Dat is zonde en leidt tot onveilige situaties in de hal. De scootmobielpool vind ik daarom een goed initiatief, waarbij we efficiënt gebruik maken van scootmobielen. Mensen die een scootmobiel nodig hebben, kunnen eenvoudig, dichtbij en gratis een scootmobiel gebruiken. Ik hoop dat veel inwoners enthousiast worden over de pool en gebruik gaan maken van de leenscootmobielen.”

Voorkomen van onveilige situaties

De pool draagt ook bij aan het voorkomen van onveilige situaties als gevolg van het ‘parkeerprobleem’ dat ontstaat in hallen en andere ruimtes. Het gaat om locaties waar relatief veel mensen met een vervoershulpmiddel wonen op een relatief kleine oppervlakte, zoals flatgebouwen met galerijen en liften. Bij overmatig stallen van hulpmiddelen komt de veiligheid en de doorgang van hulpdiensten in het geding. Veiligheid gaat voor alles.

Duurzaam zelfstandig blijven

Uit de praktijk blijkt dat veel scootmobielen slechts incidenteel worden gebruikt. Inwoners willen graag zelfstandig blijven en houden daardoor hun scootmobiel aan. Zij betalen hier maandelijks een eigen bijdrage voor. Via de scootmobielpool kunnen ze gratis een scootmobiel lenen. Zo behouden zij toch hun zelfstandigheid. Bovendien worden de scootmobielen zo duurzamer gebruikt.

Gratis instructieles

De gemeente Zwolle zorgt samen met Vereniging van Eigenaren (VVE) en DeltaWonen voor de organisatie van het uitlenen. Voordat geleend kan worden, kan een gratis instructieles worden gevolgd. Meer informatie over de pilot vindt u op www.deelscootzwolle.nl

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button