KabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieZorg & Welzijn

Verslag: Rondetafelgesprek gemeenteraad over vluchtelingenopvang

Zwolle – Maandagavond 3 oktober 2022 informeerde de gemeenteraad van Zwolle zich over de stand van zaken omtrent de opvang van asielzoekers, vluchtelingen en statushouders. Daartoe waren een aantal medesprekers uitgenodigd.

Er waren twee insprekers die het opnamen voor de asielzoekers, zowel degenen die in Ter Apel zijn als op de boot in de Margriethaven. Zij vinden de toestand van de vluchtelingen mensonterend.

Informanten

Het aantal meesprekers liet van zich horen. Dat waren Lenie van Goor, de regio coördinator van Asiel en Vluchtelingenwerk. Daarnaast Karin Cornelissen, regionaal coördinator van Oekraïners en vluchtelingen; en Mevrouw Servaes van wooncorporatie SWZ namens alle corporaties. Ook was daar Christiaan Bleeker, manager bij Travers welzijn en Joran Ekkel, Team chef van de politie, en Martin Wiense locatiemanager Meeuwenlaan Zwolle. Ook Henk Woertink van Stichting Voor Elkaar Zwolle, en Norbert Bosma van team GHOR tevens Jan Roorda van de GGD Ijsselland, Heleen Post van de ambtelijke organisatie Zwolle en de heer Stevens van Inburgering Staushouders Zwolle.

Projectmanager Heleen Post van de opvang van vluchtelingen in de gemeente Zwolle hield een korte presentatie. Zij ziet drie groepen: De crisisnoodopvang, de Oekraïners en de statushouders. Ze houdt zich bezig met de wijze waarop het gesprek met de stad wordt gevoerd. De opgave op dit gebied is actueel en altijd dynamisch. Het beleid moet veranderen van een crisisaanpak naar een langere termijn aanpak. De gemeente Zwolle moet de regie nemen op de keten van inburgering, dit moet in samenhang worden afgewogen.

De opvang nu

Zwolle vangt nu 450 mensen op in de crisisnoodopvang, zij krijgen Bed, Bad, Brood en Bytes. Voor de Oekraïners zijn er 750 plaatsen en dit blijft groeien. Zij mogen ook direct aan het werk in Nederland, wat bijdraagt aan de verwerking van hun trauma’s. De statushouders moeten gaan doorstomen naar een woning. Volgens de wooncorporaties is het beeld dat de statushouders woningen zouden afsnoepen van de eigen inwoners niet correct. Slechts een paar procent van de woningen gaat naar statushouders.

Volgens de politie is er zeker overlast van vooral de ‘veilige landers’, maar zij menen ook dat het niet veel meer is dan bij welke andere bevolkingsgroep dan ook.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button