BouwKabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Leges voor ondergrondse kabels en leidingen gaan omhoog

Zwolle – De herziening van de legestarieven is nodig om voldoende financiële dekking voort te brengen voor de taken, rollen en kosten die de gemeente heeft rondom ondergrondse kabels en leidingen. Het gaat om taken als bijvoorbeeld vergunningverlener, grondeigenaar, toezichthouder en hoeder van algemeen belang. Dit alles in lijn met de gestelde ambities. Dat blijkt uit een nota die wethouder Paul Guldemond stuurt naar de gemeentyeraad van Zwolle.

Nodig

De aanpassingen zijn nodig omdat als gevolg van de ambities op het vlak van energietransitie, klimaatadaptatie en woningbouw, de ruimte in de ondergrond onder druk is komen te staan. Warmteleidingen, extra stroomkabels, ondergrondse waterbuffers en bomen moeten een plek krijgen in de ondergrondse ruimte die nog
beschikbaar is. En deze ruimte is steeds kleiner door de binnenstedelijke woningbouwopgave.

Regie op de ondergrond is essentieel om dit complexe vraagstuk het hoofd te kunnen bieden. De hoeveelheid werk binnen de aan de leges toe te kennen activiteiten is hierdoor toegenomen en de financiële dekking voor het uitvoeren van deze werkzaamheden is onvoldoende meegegroeid. Daarbij zijn de afgelopen jaren de processen en administratieve werkzaamheden voor afhandeling van aanvragen gewijzigd. Kortom: de onderbouwing voor de huidige legestarieven voor ondergrondse kabels en leidingen is niet meer actueel.

Juiste moment

Daarom is dit het moment dat men de legestarieven actualiseert en opnieuw onderbouwt, waarmee men voldoende dekking verkrijgt voor de toegenomen werkzaamheden. Dit heeft gevolgen voor de begroting 2024 (de planning was om deze aanpassing met het begrotingsproces mee te laten lopen, echter de voorbereiding heeft meer doorlooptijd gevergd dan verwacht).

De insteek is expliciet niet om te verdienen aan de legesinkomsten: gestreefd wordt naar een 100% dekking van de aan de leges toe te kennen activiteiten. De minimale capaciteit voor de noodzakelijke regie op ondergrondse kabels en leidingen wordt hiermee gedekt.

Financiën

De legestarieven zijn voor 2024 opnieuw berekend. De berekende legestarieven zijn deels beperkt hoger dan de legestarieven 2023 (voor Groot Geprogrammeerd Werk1) en deels zijn de berekende legestarieven fors hoger dan de legestarieven 2023 (voor Klein Geprogrammeerd Werk1):
– Voor Groot Geprogrammeerd Werk is de verhoging ongeveer 10%, naar een vast tarief van EUR 603,00 en een variabel tarief van EUR 2,07 per strekkende meter te ontgraven tracé
– Voor Klein Geprogrammeerd Werk is de verhoging van het basistarief van EUR 43,50 naar EUR 218,00 – waarbij een gereduceerd tarief van EUR 70,00 geldt voor werkzaamheden met een zeer beperkte impact2 (dit was EUR 43,50)

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button