BouwKabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Gemeente verbetert vertrouwen in Broerenkwartier met mediation

Zwolle – De gemeente heeft actief stappen ondernomen naar aanleiding van de brandbrief van de omgeving in het Broerenkwartier en de motie die door de gemeenteraad is ingediend met betrekking tot het investeren in de inwoners en ondernemers in het Broerenkwartier. Dat blijkt uit een brief die wethouder Monique Schuttenbeld stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

Mix van functies

Het Broerenkwartier, een essentieel deel van van Zwolle, ondergaat sinds 2017 een ingrijpende transformatie van hoofdzakelijk retailfuncties naar een levendige mix van wonen, werken, detailhandel, winkels (met horecafunctie), horeca en cultuur, zoals vastgelegd in het ontwikkelprogramma “Ons Stadshart van Morgen”. Hoewel deze ontwikkeling veelbelovend is, ervaren zowel ondernemers als inwoners al enkele jaren hinder van de bouwactiviteiten in het gebied.

De brandbrief van de omgeving van het Broerenkerkplein aan de gemeenteraad op 12 juni 2023 over het participatieproces over de visie openbare ruimte Broerenkwartier benadrukte de dringende behoefte aan
investeringen en een participatie proces. Zowel voor de herinrichting van de openbare ruimte, placemaking als voor de particuliere vastgoedontwikkelingen. Naar aanleiding daarvan heeft de gemeenteraad de motie ‘Investeer in inwoners en ondernemers van het Broerenkwartier’ aangenomen.

Motie voor inwoners en ondernemers

In november 2023 wa er informatie voor de raad met een Raadsinformatienota over de afdoening van de motie ’Investeer in inwoners en ondernemers in het Broerenkwartier’’.
Het projectteam Broerenkwartier heeft naar aanleiding hiervan een mediationtraject opgezet met de omgeving met een onafhankelijke procesbegeleider. Hiervoor heeft de gemeente het bureau ‘Getting to We’ ingeschakeld met als doel om gezamenlijk met de omgeving het onderlinge vertrouwen te herstellen en een gezamenlijk doel vast te stellen voor een zorgvuldige en transparante aanpak van participatie en communicatie en de verdere transformatie van het Broerenkwartier.

Het ingezette mediationtraject heeft geleid tot meer wederzijds begrip tussen de omgeving en de gemeente. Hiermee is een goede stap gezet in de richting van vernieuwde samenwerking. Tevens is een gezamenlijk doel geformuleerd voor de herontwikkeling van het Broerenkwartier. Tot slot zijn gezamenlijk afspraken vastgelegd over de wijze waarop de toekomstige samenwerking vorm krijgt. Uitgangspunt is de participatieaanpak Hanza!

Maatregelen

Belangrijke elementen in deze afspraken zijn onder andere een heldere projectstructuur, het respectvol omgaan met meningsverschillen en het openstaan voor elkaars beweegredenen, het maken van duidelijke en SMART-geformuleerde afspraken, inzichtelijk en duidelijk maken wie waarvoor verantwoordelijk is (omgeving, projectteam gemeente en ontwikkelaars) en terugkoppeling bij vragen en duidelijkheid verschaffen (ook als er geen antwoorden zijn).

Deze gezamenlijke betrokkenheid vormt de sleutel tot verbetering van de participatie in het vervolg van het project. Voorts is afgesproken om het vertrouwen verder te herstellen middels een informele wandeling door het Broerenkwartier met bewoners, ondernemers, verantwoordelijke ambtenaren van het projectgebied en bestuurder wethouder Schuttenbeld. De wandeling Broerenkwartier met ondernemers en bewoners staat
ingepland op 3 april 2024.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button