112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

In heel Nederland minder bekeuringen, maar in Zwolle niet

Zwolle – In de eerste vier maanden van dit jaar zijn er in heel Nederland 1,1 miljoen bekeuringen uitgedeeld vanwege snelheidsovertredingen en door rood licht rijden, gemeten door vaste flitscamera’s. Dat zijn zo’n 150.000 bekeuringen minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Opvallend: die dalende trend zie je niet terug als je alleen naar de Zwolse flitspalen kijkt.

Michel Brinkhuis

Data-analist voor RTV Focus Zwolle. Ook voor jouw bedrijf? Kijk op www.michelbrinkhuis.nl.

Er werden in Zwolle namelijk zo’n duizend extra snelheidsbekeuringen meer uitgedeeld dan in de eerste vier maanden van vorig jaar. Ook waren er ongeveer tweehonderd extra rood-lichtbekeuringen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Hoeveel bekeuringen er dankzij de vaste flitspalen in Zwolle van januari tot en met april werden uitgedeeld? 17.587 vanwege snelheidsovertredingen en 1160 wegens het rijden door rood licht.

Animatie © Michel Brinkhuis

De populairste flitspaal

In totaal zijn er dertien van die vaste flitspalen te vinden in Zwolle. Flitspaal 3093, die je kunt vinden aan de Zwartewaterallee, is verantwoordelijk voor de meeste boetes. In vier maanden tijd flitste deze 4672 keer. En dat alleen maar voor snelheidsovertredingen. Op de kruising van de IJsselallee met de Reysigerweg worden de meeste rood-lichtbekeuringen uitgedeeld: 425 van het Zwolse totaal van 1160. Die flitspaal valt ook op omdat dat significant meer bekeuringen zijn dan in de afgelopen jaren werden uitgedeeld in deze periode. Voor 2016, 2017 en 2018 respectievelijk 166, 229 en 106 rood-lichtbekeuringen.

Meer opvallende flitspalen, statistisch gezien

Als je de cijfers van dit jaar vergelijkt met die van vorig jaar in dezelfde periode vallen nog een paar flitspalen op. Bijvoorbeeld de flitspaal langs de N35, waar je Zwolle vanuit de richting Wijthmen binnenrijdt. Deze bekeurde maar liefst 350% meer automobilisten. 3146 Bekeuringen vergeleken met 1028 vorig jaar. Dat is wel te verklaren: er werd toen hard gewerkt aan de N35.

Niet overal wordt er meer geflitst. Zo werden er via de flitspaal langs de N337 IJsselallee in de zuid-oostelijke richting 60% minder bekeuringen uitgedeeld. De hoeveelheid bekeuringen vanwege snelheidsoverschrijdingen werd daar meer dan gehalveerd, en ook daalde het aantal rood-lichtbekeuringen er met zo’n 40 procent.

Of 2019 een recordjaar voor het bekeuringenaantal wordt, gezien het hoge aantal in de eerste vier maanden blijft natuurlijk nog even de vraag. Ondanks dat er dit jaar tot dusver wel meer is bekeurd dan het jaar ervoor, lag het bekeuringenaantal in 2017 dankzij vaste flitspalen nog wel hoger. Toen werden er in de eerste vier maanden van het jaar 19.485 bekeuringen uitgedeeld, tegenover de 18.747 tot dusver dit jaar.

Gerelateerde artikelen

Back to top button