Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

In beeld: Oud directeur Zwols conservatorium geëerd op 100-ste geboortedag

Foto's: Jan Koldewijn

Zwolle – Vrijdagavond werd in de plantagekerk een concert gehouden ter ere van de 100-ste geboortedag van Jacques Reuland. Reuland was van 1963 – 1983 directeur van het conservatorium in Zwolle. Aan het concert werkten het Midas Ensemble, het Overijssels Kamerkoor, Toonkunstkoor Caecili, Toon Hagen, Jean Pierre Rawie en studenten van het ArtEZ Conservatorium Zwolle mee.

Foto’s: ©Jan Koldewijn

De artistieke leiding was in handen van Eugène van Boheemen. Er werd onder werk ten gehor gebracht van Reuland, Pärt, Andriessen, Poulenc, Puccini en gedichten van Rawie.

De componist Jacques Reuland werd op 8 juni 1918 geboren. Daarom is het initiatief genomen om in 2018 ter gelegenheid van zijn 100ste geboortejaar in Zwolle een concert te organiseren. Een aantal werken, die tot de kern van zijn oeuvre horen, werden tot klinken worden gebracht. Het betrof vooral composities die gekenmerkt worden door wat een kenner onlangs typeerde als een ‘sobere eenvoud’.

Reuland’s composities worden gekenmerkt door een uniek idioom. Hij liet zich graag inspireren door de klank en de taal van de poëzie. Deze relatie met de poëzie zal in het concert tot uitdrukking worden gebracht.

Het muzikale idioom van de tweede helft van de 20ste eeuw wordt soms minder toegankelijk gevonden. Dat is echter onnodig. In deze zin heeft het concert ook ten doel een bredere groep toehoorders te laten beleven dat composities die modern van aard en klank zijn, toch toegankelijk kunnen zijn, dit in een informele sfeer die levenslust, plezier, en aandacht voor en van talent uitstraalt.
Jacques Reuland was van 1963 – 1983 directeur van het conservatorium in Zwolle.

 

 

 

 

 

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.
Back to top button