Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Video: Jasper Krabbé exposeert met Japanese Paintings in Museum de Fundatie

16 juni t/m 2 september 2018 in Museum de Fundatie, Zwolle

Zwolle – Jasper Krabbé draait in zijn recente serie Japanese Paintings de conventies van de schilderkunst letterlijk om. Voor zijn door Japanse motieven geïnspireerde serie gebruikt hij de doordruk van beeltenissen op de achterkant van onconventionele dragers als antiek linnen en gebruikt decordoek. Vanaf 16 juni 2018 zijn meer dan 50 schilderijen uit de serie te zien in Museum de Fundatie.

Niet zozeer de voorstelling dan wel het schilderproces staat centraal in de nieuwe werken van Jasper Krabbé (Amsterdam 1970). “Ik wilde weg bij het verhaal en terug naar het proces. Naar het maken zelf. En daarbij de overblijfselen van eerder werk en het toeval een grote rol geven. Je gooit een dobbelsteen en weet nooit hoe hij zal rollen.” Als drager gebruikt hij onbehandeld doek, achterkanten van beschilderd canvas en grafische prints. Met dunne lagen verf, vaak in pastelkleuren, brengt hij voorstellingen aan die zich niet laten opdringen. Het onbehandelde doek zuigt de verf op, waardoor de schilderijen een openheid en transparantie krijgen. Scherpe lijnen vervagen, figuren vervormen enigszins. Soms zijn afdrukken van verpakkingsmateriaal als noppenfolie zichtbaar die als raster van een druktechniek verwijzen naar de ‘polkadots’ van Polke, Lichtenstein en Kusama.

 

In een serie gewijd aan Maria Callas lijkt de figuur in het luchtledige te balanceren tussen abstractie en figuratie. “De afbeelding die als uitgangspunt diende vond ik op een cover van een vinyl plaat op een antiekmarkt. Het is voor mij een beeld vol tegenstellingen en het werd een obsessie. Een westerse vrouw die een oosterse vrouw speelt in de opera – een heel expressief medium, hier juist heel ingetogen. Ik werd getroffen door haar naar binnen gekeerde blik en houding.”


Jasper Krabbé studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Hij rondde deze opleiding in 1992 cum laude af. Krabbé vervolgde zijn studie aan The Cooper Union te New York, één van de oudste en meest prestigieuze opleidingsinstituten in de VS. Vanaf 1999 is zijn werk regelmatig in binnen- en buitenland te zien geweest. Zo had hij solotentoonstellingen in onder andere Rome (2RC Gallery), New York (Brenda Taylor Gallery), São Paolo (Galerie Nara Roesler) en Nederland (Museum Belvédère, Tropenmuseum, Kunsthal) en was zijn werk te zien op groepstentoonstellingen en beurzen in o.a. Basel, Berlijn, Madrid, Miami en Triëst.

Jasper Krabbé is een veelzijdig kunstenaar. Naast schilderijen gebruikt hij een variëteit aan media: fotografie, design en kleding. Centraal thema in zijn werk is de inwisselbaarheid van beelden die via digitale media op ons afkomen, autobiografische elementen en onderwerpen uit de kunstgeschiedenis. In 2009 was in Museum de Fundatie een keuze te zien van Krabbé’s tekeningen en schilderijen uit de periode 2004-2008.

Bij Uitgeverij Waanders & de Kunst verschijnt een gelijknamige tentoonstellingscatalogus.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button