Nieuws uit ZwolleSassendonk 2019Voorpagina

Hossen voor oudste Sassendonkers in uitverkocht Lumen

Verslag door Arie Mekkring

Zwolle – Zaterdagavond was een uitverkocht Hotel Lumen het decor voor het traditionele Seniorencarnaval. Het publiek kreeg bij binnenkomst het bekende ‘Blauw Handje’ aangeboden. Dit typisch Zwolse drankje, brandewijn met bruine suiker, ging er bij de meeste gasten prima in.

Tijdens het Sassendonkse carnaval is deze alcoholische versnapering bijzonder populair. Een heuse opwarmer dus voor een avond wat een echt familiefeest beloofde te worden. Voor de muzikale omlijsting zorgde wederom het voortreffelijke stemmingsorkest Le Bombardon.

Sinds jaar en dag zijn zij actief als Hofkapel van de organiserende vereniging de Eileuvers. Met feestelijke klanken werden achtereenvolgens de Jeugddansmariekes, Jeugdprinses Celine, Stadsprins Balg I, Adjudanten, Jeugdhof, Dansmariekes en het gehele Hof door de vele aanwezigen warm onthaald.

Aansluitend werd de avond geopend met het bekende ‘Ik ben een Zwollenaar’, uitgevoerd door de Le Bombardon. Een lied overigens dat in 1962 al door de onlangs overleden Flip Trooster werd geschreven. Tevens was hij één van de mensen die aan de wieg stonden van het Zwolse carnaval. Het carnaval was dan ook met de paplepel ingegoten bij zijn zoon Maarten Trooster. Zo fungeerde hij in het seizoen 2009-2010 al eens als stadsprins van Sassendonk.

tekst gaat verder onder de foto

Ook niet onverdienstelijk vervulde hij afgelopen zaterdag op enthousiaste wijze de rol als ceremoniemeester. Hij gaf hierbij het woord aan de Hoogheden en kersverse voorzitter Cor-Jan Bruggeman. In zijn welkomstwoord vertelde hij met enige trots dat de vereniging weer groeiende is. Ook de nauw verbonden Club van 111 heeft weer veel nieuwe leden bij kunnen schrijven.

Na al het goede nieuws kon het in grote getale opgekomen publiek dan eindelijk genieten van een mooi feest. Onder het genot van een hapje en een drankje waren zij getuige van een zeer afwisselend programma. De kleine en grote Dansmariekes mochten het programma openen met de zogenaamde Gardedans. Ook de Showdans van deze groepen sloeg zichtbaar aan.

Tijdens het Seniorencarnaval is de jaarlijkse Lintjesregen een vast onderdeel geworden. Menno Beijer en Willem Gunneman voegden tijdens deze ceremonie in zowel muzikaal- als vocaal opzicht een extra dimensie toe. Als blijk van waardering werd hij of zij voor hun buitengewone inzet onderscheiden en in de bloemetjes gezet. Na 20 jaar was de uitreiking van de Gouden Snavel weer een feit. De eer viel de beurt aan ondernemer Jacco Vonhof. Zo wist hij zijn bedrijf uit te bouwen van glazenwassersbedrijf tot een bekend allround schoonmaakbedrijf.

tekst gaat verder onder de foto

Naast deze drukke werkzaamheden werd hij vorig jaar tevens benoemd tot de nieuwe voorzitter van MKB-Nederland. Daarvoor was hij al besmet met het carnavalsvirus en is binnen de vereniging geen onbekende. Voor zijn verdiensten met betrekking tot het Sassendonkse carnaval, de stad Zwolle alsmede daarbuiten, werd deze unieke prijs uit handen van Stadsprins Balg I overhandigd.

Naast de carnavaleske klanken van de Le Bombardon betrad volkszanger Harm Wolters het podium. Hij had met het van hem bekende repertoire geen enkele moeite om de beentjes van de vloer te krijgen. Al snel was de eerste echte polonaise een feit. Overigens blijkt deze zanger meer in zijn mars te hebben. Sinds 2013 maakt hij met veel succes deel uit van de groep Ancora. Deze formatie amuseerde de zaal met traditionele Shantymuziek, Irich Folk en prachtige harmonieuze vocalen. Zo brachten zij enkele nummers ten gehore van hun laatste album ’Door Weer En Wind’.

Ook Berlinda Kinnaer liet zien, maar bovenal horen over goede zangkwaliteiten te beschikken. Haar stem leent zich voor een uiteenlopend repertoire. Zij beheerst zowel het Engels- als Nederlandse repertoire. Misschien is zij nog niet door iedere muziekliefhebber ontdekt,maar dat is een kwestie van tijd. Gezien de enthousiaste reacties vanuit de zaal, gaan we in de toekomst nog veel van haar horen.

Voor de feestelijke afsluiting tekende Mannes. De in Zwolle geboren en getogen zanger treedt al jaren in alle streken van het land op. Met o.a. zijn nieuwe nummer ’Ga jij met me mee’, wist hij het publiek te raken. Het werd uiteindelijk een passende afsluiting van een geweldige familie-avond. Na afloop kon men nog even nagenieten op de Afterparty met Dj Jos. Ook hierbij werd er weer volop gedanst én gezongen.

Volgend jaar zal er zeker weer een nieuwe editie komen en werden er alweer plannen gemaakt. Voor de meeste bezoekers een goede reden om dit prachtige feest wederom te bezoeken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button