KabelkrantNieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Hoger bereik gevraagd voor zorgkostenregeling

Zwolle – In Zwolle is het nog altijd mogelijk om een tegemoetkoming in de zorgkosten te krijgen. Deze regeling is onlangs geëvalueerd door de gemeente. Er zijn een aantal actiepunten uitgekomen om de regelingen breder bekend te maken. Dat blijkt uit een nota die wethouder Michiel van Willigen stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

Volgens de actiepunten communiceert de gemeente in 2023 dat mensen nog voor 2022 aanvragen kunnen indienen voor hun eigen risico. Hierin benadert ze mensen algemeen via de sociale kanalen, en gericht door
onder andere mensen aan te schrijven die wel gebruik maakte van de oude regelingen, maar geen gebruik hebben gemaakt van de nieuwe zorgkostenregeling of gebruik hebben gemaakt van de energietoeslag.

Ook zorgt ze in 2023 dat de zorgkostenregeling meerjarig wordt toegekend in situaties waarin dat mogelijk is. Dit vergemakkelijkt de regeling en zorgt voor een hoger bereik, waarmee ze tegemoetkomt aan de wens om de regeling eenvoudiger en laagdrempeliger te maken voor de inwoner.

Waar mogelijk vraagt ze in minder situaties aanvullende informatie op ten behoeve van de bewijslast. Ze werkt op basis van vertrouwen. Ook monitort zij het gebruik van de zorgkostenregeling ieder kwartaal. Indien nodig worden op basis van signalen nadere acties geformuleerd. Tevens onderzoekt ze of de website met informatie over de zorgkostenregeling en het schriftelijke aanvraagformulier te vereenvoudigen is voor de doelgroep.

Het evaluatie oordeel

Het Evaluatierapport Zorgkostenregeling schetst een overkoepelend positief beeld. De inwoners die men heeft gesproken in het kader van de evaluatie zijn blij met de tegemoetkoming voor de hoge zorgkosten. Zij geven aan dat het ‘een fijn extraatje’ is en het ‘meer adem geeft’. Het algemene beeld dat inwoners hebben geschetst is bovendien dat de aanvraag eenvoudig online in te dienen is, mits je digitaal vaardig bent. Daarnaast vallen de kosten van de Zorgkostenregeling tot op heden binnen de begroting en raming.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button