112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

‘Hoe snel is de brandweer bij jou?’

Zwolle – De brandweer binnen 10 minuten op de stoep? Voor een melding vanaf de Milligerplas lukt dat net niet. Maar bij een brandje achter in Zwolle Zuid zal de eerste brandweerauto er waarschijnlijk maar 8 minuten over doen.

Afgelopen zaterdag heeft de Brandweer IJsselland een nieuwe tool gelanceerd waarop iedereen kan zien hoe snel de brandweer bij een bepaald adres is.

Hoe snel is de brandweer?

Eerste minuten cruciaal

Op www.vrijsselland.nl/brandweer is voor elk adres in de regio te zien hoeveel tijd de brandweer nodig heeft om na een melding dit adres te bereiken. In de eerste, cruciale minuten zijn mensen altijd op zichzelf aangewezen. Naast de opkomsttijd geeft de site daarom ook praktische tips en adviezen om brand te voorkomen of de gevolgen hiervan zoveel mogelijk te beperken. Ook via folders, workshops en lessen op school wordt deze preventie-informatie onder de aandacht gebracht.

Snelste opkomsttijd

Om de opkomsttijd van elke eerste tankautospuit te berekenen is een nieuwe rekenmethode gebruikt. Hierbij is onder andere met behulp van specifieke software de snelste route naar een adres berekend. Zo is voor elk adres bekeken welke brandweerpost het snelst bij een bepaald object kan zijn en hoe lang dit duurt. Natuurlijk is dit altijd een theoretische benadering van de praktijk.

Monitoren en bijstellen

De komende jaren gaat de brandweer de werkelijk behaalde opkomsttijden in beeld brengen. De informatie die dat oplevert, wordt gebruikt om eventueel bij te sturen met het doel inwoners van IJsselland optimaal te bedienen van professionele brandweerzorg als dat nodig is.

Gerelateerde artikelen

Back to top button