Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Grote groepen kraanvogels boven Zwolle gespot

Zwolle – Boven Zwolle zijn kraanvogels gesignaleerd, een stuk eerder dan normaal. Normaal trekken de kraanvogels in de maanden maart en april en van oktober tot december over het Oosten van Nederland en België. Maar door de snel oplopende temperaturen en de zuidenwind trekken ze nu al in grote getale naar het Noorden.

De afgelopen twee dagen werden al 34 groepen overvliegende kraanvogels waargenomen boven Zwolle. De eerste waarneming was in Stadshagen, de laatste waarnemingen komen allemaal uit Zwolle-Zuid. Inmiddels zijn er de afgelopen dagen al bijna 1.000 kraanvogels boven Zwolle gespot.

Gestrekte nek, trompetterende roep

Kraanvogels zijn een opvallende verschijning in de lucht en ook duidelijk te herkennen. Alle kraanvogels zijn grote vogels met lange poten en een lange nek. Een kraanvogel vliegt met een gestrekte nek, dus anders dan reigers, die in de vlucht een vergelijkbaar formaat en profiel hebben, maar geen familie zijn, en met ingetrokken nek vliegen. Ook hun trompetterende roep is onmiskenbaar.

Broedgebieden Noord-Europa

De in Nederland doortrekkende kraanvogels broeden in Scandinavië en overwinteren in Zuid-Europa en noordelijk Afrika. Eind februari, begin maart is dé tijd voor de voorjaarstrek. Tienduizenden kraanvogels die overwinterd hebben in Spanje en Frankrijk trekken naar het noordoosten, richting de broedgebieden in Noord-Europa. Kraanvogels hebben tamelijke vaste verblijfplaatsen en dito trekroutes, zowel in het voor- als najaar. Ze trekken in lange slierten, V’s of in rommelige groepen. Regelmatig maken ze ook gebruik van thermiek. Ze roepen veel, vooral bij landen en opstijgen. De piek in de najaarstrek ligt meestal eind oktober, maar loopt door tot december.

Via
VogelbeschermingWaarneming.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button