KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Gemeente wil dat bedrijven meer gaan investeren in verduurzaming energiehuishouding

Zwolle – Zwolle wil bereiken dat bedrijven daadwerkelijk en aantoonbaar gaan investeren in het verduurzamen van de energiehuishouding. Daarvoor stelt de gemeente Zwolle een subsidie beschikbaar aan lokale uitvoeringsorganisaties op het bedrijventerrein. Deze subsidie is bedoeld voor het opstellen van individuele meerjarige verduurzamingsplannen (zogeheten MJVP’s) en het volgen van de uitvoering. Het blijkt uit een nota die de wethouders Paul Guldemond en Arjan Spaans sturen naar de gemeenteraad van Zwolle.

Zwolle biedt veel werkgelegenheid en daar hoort een groot aantal bedrijven bij. De bedrijven in Zwolle gebruiken een substantieel deel van de totale energie (warmte, gas, elektriciteit) die in Zwolle wordt geconsumeerd. Verduurzaming van de energiehuishouding van bedrijven op bedrijventerreinen levert een substantiële bijdrage aan de klimaatdoelstellingen op gebied van besparen op energiegebruik, het gebruik van
duurzame energie en het opwekken van duurzame energie in de directe omgeving van de gebruiker.

Stimulering

De overheid probeert met wetgeving bedrijven te activeren om aan de slag te gaan met het verduurzamen van de energiehuishouding. De wetgever heeft onder andere bepaald dat kantoren vanaf 1 januari2023 minimaal energielabel C dienen te hebben. Bedrijven die meer dan 50.000 kWh stroom of meer dan 25.000 m3 gas gebruiken, dienen energiebesparende maatregelen te nemen in het kader van de wet milieubeheer. Hiervoor is per branche de zogenaamde. “Erkende Maatregelenlijsten” Energiebesparing (EML) opgesteld.

Daarnaast proberen overheden bedrijven met verschillende instrumenten te stimuleren om met verduurzaming aan de slag te gaan. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om een energieloket of subsidies.

Behoeftes

Het college ziet door contacten met het bedrijfsleven dat bedrijven primair bezig zijn met hun core business. Zij zijn zich zeker bewust van hun verantwoordelijkheid inzake de energietransitie en de bereidheid om hier mee aan de slag te gaan is aanwezig, echter de vragen “wat te doen” en “waar te beginnen” vormen een drempel.
Bedrijven hebben qua verduurzaming van de energiehuishouding dezelfde uitdagingen als woningen: een grote hoeveelheid aanbieders van deeloplossingen, veel financieringsmogelijkheden en veel subsidies. Daardoor is er bij de bedrijven ook veel onzekerheid over de vraag waar en wanneer te beginnen. Bedrijven hebben daarbij behoefte aan ondersteuning.

MJVP’s

Een MJVP is een op maat gemaakt plan dat uitgaat van de huidige situatie qua energiegebruik, het gebouw, de processen, installaties en het wagenpark van het individuele bedrijf. Ook wordt gekeken naar de toekomstige ambities van het bedrijf. In het MJVP wordt eveneens omschreven welke juridische verplichtingen een bedrijf heeft in het kader van energie en milieu. Daarnaast worden de technische mogelijkheden voor het verduurzamen beschreven en financieel vertaald in benodigde investeringen. Dit alles komt samen in een gericht energie besparingsplan; een plan waarmee een ondernemer gericht kan uitvoeren, uitgezet in de tijd.

Onderdeel van het MJVP is het meetbaar maken van het energiegebruik en daarmee inzicht krijgen in het effect van maatregelen op energiegebruik. Het meetprogramma wordt voor een langere periode uitgevoerd. In het MJVP wordt gekeken naar energiemaatregelen als: isolatie, zon op dak, optimaliseren processen en laadinfrastructuur etc….). Het op te stellen MJVP wordt deels met een subsidie bekostigt. De ondernemer zelf betaalt ook een deel van het MJVP en de daadwerkelijke verduurzamingsmaatregelen.

In Zwolle is met de verschillende ondernemersverenigingen gesproken over het opzetten van een uitvoeringsorganisatie. Op de bedrijventerreinen Marslanden en Hessenpoort zijn hiervoor al coöperaties opgericht. Onder meer met de ontwikkeling van de Smart Energy Hubs willen de gemeente en de bedrijventerreinen vraag en aanbod van elektriciteit beter op elkaar afstemmen binnen het huidige elektriciteitsnetwerk. Hiermee wordt voorkomen dat netcongestie de energietransitie van de bedrijventerreinen en de elektrificatie van het wagenpark volledig gaat belemmeren.

 

 

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button