KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Gemeente werkt aan bottom-up aanpak verduurzaming huizen

Zwolle – Na 5 jaar samenwerking hebben een aantal gemeentes besloten om hun samenwerking rond verduurzaming van particuliere woningen te veranderen. Dat blijkt uit een nota die wethouder Arjan Spaans stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

Het gaat om de gemeente Zwolle, samen met de gemeentes Apeldoorn, Deventer en Zutphen, en gesteund door de provincies Overijssel en Gelderland. Het samenwerkingsverband noemen zij Transform. Het doel van de Transform samenwerking was om door vraagbundeling 40.000 bestaande woningen versneld over te laten gaan op duurzame energie. Dit door een ‘niet vrijblijvende, outreachende, pro-actieve benadering van particuliere woningeigenaren met een maatregelenpakket’. Kort gezegd: compleet ontzorgen van de woningeigenaar in de aangewezen gebieden. Zowel met maatregelen als financiering.

Ambities

In de jaren 2018 en 2019 is hard gewerkt om te onderzoeken hoe de bovenstaande ambities gerealiseerd konden worden. Het financiële rekenmodel TREX werd ontwikkeld, om alle geldstromen in de wijk in kaart te brengen. Hieruit bleek dat in theorie de oorspronkelijke doelen op het gebied van massa maken gehaald konden worden. Echter, gemeenten concludeerden dat een centraal, door de overheid geregisseerde aanpak, niet meer paste binnen de persoonlijke, bottom-up maatwerk benadering die gewenst is in een wijkaanpak.

In de jaren 2020-2022 is hard gewerkt aan een rekenmodel en een digitale marktplaats. Het marktplein voldoet echter niet aan de verwachtingen, vanwege de vele bewonersinitiatieven. Daarom wordt deze niet meer gebruikt. Het rekenodel TREX is verder geoptimaliseerd en binnen de partners in gebruik genomen als rekenmodel in de wijktransities. Het is een niet meer weg te denken instrument in de warmtetransitie. De provincies Overijssel en Gelderland ontwikkelen nu de plannen om de TREX ter beschikking te stellen aan andere gemeenten.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button