KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Sculptuur Zwolse beeldhouwer onthuld in Duitsland

Zwolle – De sculptuur VOGELVRIJ is vorige week vrijdag officieel onthuld in de plaats Schmalenberg in Duitsland. Het is de laatste sculptuur van monumentale grootte van de in Zwolle woonachtige beeldhouwer Chris Peterson. Het 18,5 ton zware beeldhouwwerk gemaakt in Duits zandsteen is afgelopen zomer vervaardigd in een nabijgelegen steengroeve.

Het beeldhouwwerk bestaat uit een sculpturale ruimte met op afstand een ruw stuk zandsteen. Op de achterzijde van het gebouwtje prijkt de titel VOGELVRIJ in braille. Niet geschreven op de gebruikelijke wijze, als verhoogd schrift, maar als boorgaten. Van binnenuit de ruimte kan men de vrije ruimte lezen of waarnemen door de taal van de slechtzienden of blinden. Al beschikken wij over al onze zintuigen, dan is het waarnemen van onze verworven vrijheden niet altijd zo eenvoudig. Soms is kijken niet zien en blijken wij niet in staat om de niet vanzelfsprekendheid van vrijheid en democratie onder ogen te komen.

Het beeldhouwwerk speelt met deze gedachte en laat de bezoeker de beperkingen van ruimte en (bewegings)vrijheid ervaren evenals het zien van de vrije ruimte erbuiten door de bemoeilijking van het zien ervan.

De sculptuur is onderdeel van de Europese beeldenroute ‘Straße des Friedens – Straße der Skulpturen’ die gewijd is aan vrede en democratie als gebaar tegen oorlog.

Gerelateerde artikelen

Back to top button