Nieuws uit ZwolleOnderwijs & Wetenschap

Frank Schaafsma genomineerd als TaalHeld

Zwolle – Frank Schaafsma is genomineerd als Overijsselse TaalHeld 2019 in de bruggenbouwer. Vandaag verraste Marit IJpelaar van Stichting Lezen & Schrijven hem met zijn nominatie. Schaafsma is projectleider Flankerend Onderwijs op het Deltion College in Zwolle en is al jaren actief in de strijd tegen laaggeletterdheid.

Schaafsma introduceerde onder meer de Taalklas bij Deltion. Studenten die onvoldoende scoren op de taaltoets volgen een half jaar een op maat gemaakt weekprogramma met beroepsgerichte vakken, vrij lezen, rekenen en burgerschap. Het gehele onderwijsprogramma is gericht op taal. “Taal is de basis van waaruit je alles doet. Het integreren van taal in de vaklessen is heel belangrijk voor het studiesucces,” zegt Schaafsma.

Ook was hij betrokken bij de totstandkoming van Queen Latifa en King Leroy. Twee boeken waarin de levensverhalen van Deltion-studenten zijn opgetekend door vierdejaarsstudenten Journalistiek en Nederlands van Windesheim. De studenten die in de boeken aan het woord komen zijn laaggeletterd. De boeken stimuleren hen en andere jongeren om meer te gaan lezen. Woensdag spreekt Frank op een congres over laaggeletterdheid in Zwolle. Het congres is georganiseerd door deltaWonen en Club Cele en wordt mede ondersteund door Stichting Lezen & Schrijven.

Een jury, bestaande uit TaalHelden van voorgaande jaren, bepaalt welke genomineerden zich Overijsselse TaalHeld 2019 mogen noemen. Zij vertegenwoordigen Overijssel tijdens de landelijke TaalHeldenprijs die in januari 2020 wordt uitgereikt in drie categorieën: taalcursist, taalbegeleider en bruggenbouwer. H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden reikt de prijzen uit aan mensen die zich op een unieke manier inzetten voor een geletterd Nederland.
Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Lees ook

Bekijk ook
Close
Back to top button