EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Radio DJ Wietze de Jager verliest rechtszaak over verkoop Zwolse woning

Zwolle – De bekende Zwolse Radio DJ Wietze de Jager, recentelijk geëmigreerd naar Bonaire, heeft een rechtszaak verloren over de verkoop van zijn woning in Zwolle. De woning van Wietze werd verkocht voor een bedrag van maar liefst € 1.205.538,00, maar de kopers konden de benodigde hypotheek van € 602.769,- niet rond krijgen. De Jager vorderde daarop een bedrag van € 120.554,00 als boetebeding.

Wietze vordert ruim een ton voor contractbreuk

Het geschil ontstond nadat de kopers een beroep deden op het financieringsvoorbehoud en de koopovereenkomst ontbonden. Maar De Jager was het hier niet mee eens. Volgens hem voldeed dit beroep niet aan de voorwaarden zoals vastgelegd in de koopovereenkomst. Volgens de Jager zouden de kopers te weinig inspanning hebben gedaan door niet bij meerdere banken te proberen een hypotheek te krijgen. Hierop vorderde hij een contractuele boete van 10% van het aankoopbedrag, een bedrag van  € 120.554,-

De rechtbank oordeelde echter dat de kopers wel degelijk rechtsgeldig een beroep hebben gedaan op het financieringsvoorbehoud. Volgens de uitspraak hebben zij voldaan aan de documentatieplicht door een afwijzing van de ING bank te overleggen, samen met alle vereiste documenten voor een hypotheekaanvraag. Hierdoor werd de koopovereenkomst rechtsgeldig ontbonden door de kopers op 25 januari 2023.

De rechter ging ook niet mee in het beroep van De Jager dat de inspanningsplicht niet was nagekomen: “Van een schending van de inspanningsplicht is niet gebleken. De bank heeft hun aanvraag voor een hypotheek in behandeling genomen en uiteindelijk afgewezen. Uit de overeenkomst blijkt dat de afwijzing van één erkende geldverstrekkende bankinstelling voldoende is”.

Wietze moet 6.000 euro betalen

De rechter wees daarom de gevorderde boete van ruim een ton af. Omdat de Jager de zaak heeft verloren moet hij nu ruim 6.000 euro zelf betalen. Het gaat om de proceskosten bij de rechtbank en de kosten die de tegenpartij heeft moeten maken zoals een advocaat.

Gerelateerde artikelen

Back to top button