EconomieKabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieZorg & Welzijn

Zwolle ontvangt geen signalen uitbuiting arbeidsmigranten

Zwolle – De gemeente Zwolle heeft geen zicht op verhuurders die arbeidsmigranten huisvesten. Het beeld bestaat dat een groot deel van de arbeidsmigranten woont in de omliggende gemeenten. Dat blijkt uit de beantwoording van vragen van CU, D66 en CDA door wethouder Dorrit de Jong en burgemeester Peter Snijders.

Zoals aangegeven in de beantwoording van de schriftelijke vragen over het bedelverbod, ziet men overigens een duidelijke toename van bedelaars in Zwolle sinds de zomer vorig jaar. Het beeld is dat er sprake is van groepen bedelaars uit Oost-Europa die goed georganiseerd zijn en waarvoor bedelarij een verdienmodel is. Het onlangs afgegeven bedelverbod is een belangrijk instrument om dit verder in beeld te brengen.

Winteropvang

In de gemeente Zwolle hebben in de maand januari 22 Oost-Europese migranten zich gemeld bij de winteropvang van de maatschappelijke opvang. Deze regeling is van kracht tijdens koude perioden. De gemeente faciliteert dan extra slaapplekken die toegankelijk zijn voor iedereen. De opvanglocatie en het Streetcare team van Creating Balance hebben contact met stichting Barka. Deze stichting probeert arbeidsmigranten op te vangen.

Er bestaat een regionaal plan van aanpak voor de regio IJsselland ‘Samen tegen mensenhandel’. De gemeente werkt samen met netwerkpartners aan de aanpak van mensenhandel, inclusief arbeidsuitbuiting. Eens in de vier weken bespreekt men signalen van mensenhandel, en daarmee ook arbeidsuitbuiting, op de Weeg- en Monitortafel van het Zorg & Veiligheidshuis IJsselland.

In Nederland neemt het aantal arbeidsmigranten toe, en huisvesting is voor hen een risico. Dat ziet de gemeente wel. Zij kunnen gemakkelijk worden uitgebuit. Het college kijkt of er naar aanleiding van deze trends en genoemde signalen integraal beleid voor Oost-Europese migranten noodzakelijk is.

 

 

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button