Nieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

Feestelijke lancering mobiele leslokaal GMEC Zone.college

Zwolle – Op woensdag 9 juni werd de GMEC (Green Mobile Education Centre) van Zone.college officieel in gebruik genomen. Hoewel het rijdende leslokaal de afgelopen maanden al op verschillende locaties is ingezet, was het vanwege corona nog niet gelukt om de GMEC te presenteren aan onder meer samenwerkingspartners en deelnemende gemeentes. Met een feestelijke programma op het Hanzeplein in Zwolle liet Zone.college zien welke bijdrage de GMEC levert aan het verzorgen van actueel, praktijkrijk groen onderwijs.

De GMEC is een rijdend leslokaal van Zone.college met een schat aan vernieuwende leermiddelen, zoals Augmented- en Virtual Reality brillen, simulatoren, drones en 3D-lesmateriaal. Het laat leerlingen en studenten kennismaken met verschillende thema’s rondom innovatie, techniek en duurzaamheid. De GMEC kan worden ingezet bij diverse lessen op verschillende locaties en is voorzien van zonnepanelen, een dakterras met sedumbegroeiing en een windturbine, die een deel van de energie levert.

Samen met bedrijfsleven ontwikkeld

De GMEC is voortgekomen uit de vraag van het mbo van Zone.college om meer in beeld te brengen en te laten ervaren hoe theorie en technieken worden toegepast in de groene praktijk. Vaak gebeurt dat bij bedrijven in de regio. Maar niet alle bedrijven beschikken over voorzieningen voor het verzorgen van lessen. Deze situatie bracht Zone.college op het idee van een mobiel leslokaal; de Green Mobile Education Centre. De GMEC is ontwikkeld is samenwerking met het bedrijfsleven. Docenten en ondernemers hebben samen nagedacht over welke vaardigheden en kennis toekomstige werknemers moeten beheersen en welke technieken en materialen dan voor de GMEC ontwikkeld moeten worden.

Verschillende mogelijkheden

De afgelopen maanden heeft de GMEC al een bijdrage geleverd aan de lessen van verschillende opleidingen, zoals Veehouderij, Tuin & landschap, Voeding & technologie en Green design. Daarnaast is de GMEC decor geweest van verschillende externe bijeenkomsten met het bedrijfsleven en onderwijs. Zone.college ziet ook zeker mogelijkheden voor gebruik buiten de onderwijsorganisatie. Bedrijven in de groene sector, natuurverenigingen en gemeenten die aan de slag willen met vergroening zouden de GMEC ook kunnen inzetten.

Zichtbaar in de regio

De GMEC zal de komende periode ook actief zijn binnen de gemeentes Zwolle, Hardenberg, Dalfsen en Ommen. Deze gemeentes hebben zich namelijk verbonden aan de GMEC. Zo gaat de gemeente Zwolle met de GMEC de samenwerking tussen scholen en gemeente promoten, zal het rijdende leslokaal in de gemeente Dalfsen basisscholen bezoeken om de mogelijkheden te laten ervaren van het groene onderwijs, wordt de GMEC in Ommen betrokken bij educatie rondom natuurbehoud en wil de gemeente Hardenberg de GMEC gebruiken bij het versterken van de relatie met agrarische bedrijven in de regio.

De GMEC wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies uit het ELPO (Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling) en de LEADER onder de noemer “Europa investeert in zijn platteland”.

© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button