Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpaginaZorg & Welzijn

‘Extra aandacht homo-acceptatie op scholen en binnen geloof’

Zwolle – Er moet meer voorlichting komen op scholen over homo-acceptatie. Daarvoor pleitte Henny Willems van de anti-discriminatie organisatie ‘artikel 1 Overijssel’, maandagavond in de gemeenteraadsvergadering van Zwolle.

Tijdens een informatieronde lieten de politieke fracties zich informeren over de sociale acceptatie en veiligheid van LHBTI-ers in het kader van de Regenboogagenda, het nieuwe beleidsplan van de gemeente Zwolle. Met name de voorlichting op scholen en de homo-acceptatie binnen het geloof waren onderwerpen van gesprek.

Scholen

Hennie Willems klachtbehandelaar Artikel 1 Overijssel mist in het nieuwe beleidsplan de extra voorlichting op de basisschoolleeftijd. “Op deze leeftijd zien ze vaak nog geen onderscheid. De buurvrouw die samenwoont met een vrouw is normaal”, zo stelt Willems. “Totdat iemand roept ‘Vieze vuile flikker of stelletje lesbo’s’, dan worden ze ineens geconfronteerd met de realiteit.”

Volgens Willems moet er dan ook extra ingezet worden op voorlichting op de basisscholen. “Er komt een moment dat kinderen de vooroordelen die ze horen gaan inschatten op geleerde waarden en normen. ” Goede voorlichting op de basisschoolleeftijd kan ze leren op goede manier te reageren op discriminatie en vooroordelen.

Zwolle Pride Walk © Cobie Uiterwijk

Dat die voorlichting op basisscholen niet altijd even makkelijk is, blijkt uit het relaas van Vera Doorten van de GGD IJsselland. “Niet iedere school wil dat er voorlichting wordt gegeven over dit thema. Ouders zijn er soms tegen.” Zo vertelt Doorten dat er landelijk signalen zijn dat docenten bedreigd worden als ze dit onderwerp bespreekbaar maken. “Ze hebben liever een programma over gezond gewicht dan dat ze diversiteit en seksualiteit bespreekbaar maken.”

Niet iedere school wil dat er voorlichting wordt gegeven over dit thema. Ouders zijn er soms tegen. Vera Doorten, GGD IJsselland

Ook heeft de GGD te maken met opgelegde beperkingen tijdens de voorlichting. Dit gebeurde bijvoorbeeld op een MBO school in de regio. “We zijn door een docent gevraagd of wij voorlichting konden geven. Maar daar zijn we dan wel eerst drie keer geweest om te bespreken wat we wel en niet konden zeggen. Om te voorkomen dat we ruzie zouden krijgen met de achterban. Het was uiteindelijk een mooie voorlichting met de jongeren, maar we zijn wel geschrokken van de minimale kennis.” GGD IJsselland stelt dan ook dat ze naast trainingen graag aan de slag wil met het LHBTI-beleid op scholen.

Zo’n beleid is er al op het Deltion College, waar ze een GSA netwerk hebben en waar bijvoorbeeld Coming Out Day wordt gevierd.

De wethouder Klaas Sloots zegde de raad maandagavond toe om seksuele diversiteit op scholen te gaan bespreken. Verder dan aankaarten ligt volgens Sloots niet binnen de mogelijkheden van de gemeente: “Ik geloof niet dat we als gemeente er over gaan  wat er wel en niet in het lespakket van scholen zit. Het staat de scholen vrij om daar de eigen keuze in te maken. ”

Foto © Peter Denekamp

Geloof

Dat het niet alleen op scholen speelt weet stadspastor Mariska van Beusichem: “Wat ik tegenkom in mijn werk is dat er toch wel heel wat christelijke mensen zijn die worstelen met hun homoseksualiteit. Dat gaat me heel erg aan het hart. Ik zie absoluut geen spanning tussen homosexualiteit en het geloof. Maar wel merk ik dat mensen in de wat orthodoxere kerken daar echt mee worstelen. ”  De op tafel liggende Regenboogagenda wil seksuele diversiteit agenderen binnen de religieuze organisaties. Van Beusichem vraagt zich af hoe de gemeente dat wil gaan doen: “Want ook ik als predikant krijg niet zomaar het woord in een Orthodoxe kerk. Al was het alleen maar omdat ik een vrouw ben. Dus ik ben heel benieuwd hoe we dat gaan doen. Maar ik bel wel blij dat ik daar een rol in kan spelen.”.  Overigens merkt ze op dat het goed zou zijn om ook contacten te leggen met de migrantengemeenschappen. “Hoe leeft het thema in de moslimgemeenschap. Daar zou de gemeente Zwolle nog in kunnen verbreden”.

Reinier Mulder van de ChristenUnie sluit daarbij aan. “Ik mis in de beleidsstukken Christelijke groepen als ‘Verscheurd’ en ‘Refo anders’. Waarom zijn die niet betrokken bij het tot stand komen van het beleidsplan?” Ook organisaties als het Ichtusberaad en het Podium van Kerken in Zwolle zijn volgens Mulder niet betrokken.

Vaak een kwestie van beschikbare uren van de beleidsambtenaren, zo blijkt. Vanuit het ministerie komt er in ieder geval een extra budget van 10.000 euro om de homo-acceptatie speciaal binnen deze regio te verbeteren, zo laat Sloots weten.

De raad stemt binnenkort over het Beleidsplan Regenboogagenda 2019 – 2022.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button