EconomieNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Enexis brengt effect netcongestie bedrijven in beeld

Zwolle – Enexis informeert de gemeenteraad van Zwolle over de afnameschaarste van elektriciteit die delen van de gemeente zal raken. Enexis heeft vanaf 19 juni geen extra transportcapaciteit voor afname meer beschikbaar voor grootverbruik aansluitingen (>3×80 ampère). Dit betreft de groep van zogenoemde grootzakelijke
aansluitingen (bedrijven en voorzieningen met een stroomverbruik van ca. 100.000 kWh/jr). Dat blijkt uit een nota die wethouder Arjan Spaans stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

De afgelopen tijd heeft iedereen ongetwijfeld in de media gehoord of gelezen dat Enexis in de nabije toekomst onvoldoende elektriciteit op het net beschikbaar heeft voor nieuwe aansluitingen van grootverbruikers of contractuitbreidingen in de provincie Overijssel. Deze afnameschaarste (ofwel: tekort aan stroom op het net, met direct gevolgen voor de hiervoor genoemde groep klanten) raakt helaas ook Zwolle.

Invoeding

Voor grote delen van het land (ook Zwolle e.o.) is er overigens al langere tijd sprake van schaarste als het gaat om invoeding, ook wel netcongestie genoemd (terugleveren van duurzame stroom aan het net voor de grotere zonne-energie en windenergie projecten).

Wat men inmiddels weet is dat het de gebieden betreft die worden gevoed door de hoogspanning en middenspanning (HS/MS) stations Weteringkade en Frankhuis. In bijgaand kaartje is te zien welke delen van de stad dit betreft. Hierin staat ook dat de afnameschaarste vooralsnog niet geldt voor het bedieningsgebied van HS/MS station Hessenweg (nr 3). Er is hier nu nog ruim voldoende capaciteit beschikbaar.

Enexis geeft aan dat deze afkondiging van afnameschaarste vanaf 19 juni geen beperkingen zal opleveren voor kleingebruikers en particulieren (dus voor bestaande woningen en de beoogde nieuwbouw + een fors deel van de Zwolse MKB verandert er niets).

Wachtlijst

Enexis zal maandag 19 juni 2023 klanten die worden geraakt door de afnameschaarste informeren. Nadat Enexis de betreffende bedrijven heeft geïnformeerd, krijgt de gemeente ook meer detailinformatie over haar belangen. Ze heeft dan meer zicht op de gevolgen voor Zwolle en zal dan een impactanalyse maken. De gemeenteraad wordt daarna nader geïnformeerd.

Dat er niet snel een oplossing is (bijv. netuitbreidingen van het elektriciteitsnet), blijkt uit het bericht dat
Enexis de komende jaren met wachtlijsten gaat werken voor aansluiting op de betreffende HS/MS
stations.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button