Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

“Eindelijk een gebouw dat past bij onze opleidingen”

VIAA toont open karakter met feestelijke opening

Zwolle – Studenten weten het allang. VIAA-hogeschool is één van de topopleidingen in Nederland. Al jaren scoort de Zwolse school hoog in de lijsten die worden samengesteld door studenten zelf. Alleen dat gebouw hè: in de winter steenkoud, in de zomer niet koel te te krijgen en ooit zelfs uitgeroepen tot lelijkste gebouw van Zwolle. Maar sinds deze week past het gebouw eindelijk bij de kwaliteit van de opleidingen die er gegeven worden. De grondige renovatie die daarvoor nodig was, zorgde er zelfs voor dat het van energieklasse G naar energieklasse A of zelfs A+ steeg.

verslag: Martin van der Hooft / foto’s: © Peter Denekamp

Met zijn 1600 leerlingen is het christelijke VIAA één van de kleinere hogescholen in Nederland. Ter vergelijking: op Windesheim studeren zo’n 22.000 studenten. Maar de VIAA-student lijkt van die kleinschaligheid alleen maar te profiteren. Zowel de studenten als de docenten roemen de onderlinge betrokkenheid, iedereen kent iedereen, docenten worden ‘gewoon’ bij de voornaam genoemd. Die betrokkenheid heeft ook alles te maken met de gegeven opleidingen. Stuk voor stuk gaan die over sociale beroepen, zoals zorgmedewerkers of onderwijskrachten.

We zijn vanaf het begin bij de verbouwing en het openingsfeest betrokken geweest. Dat past heel goed bij de open houding die we in deze school hebben: We doen het met elkaar! Deborah Langeler, student Pabo aan het VIAA

De studenten zijn erg blij met de verbouwing en de energiemaatregelen: “eindelijk weer warm in de winter en koel in de zomer.”

Opknapbeurt

Het gebouw was echter toe aan een grondige opknapbeurt. Niet alleen voldeed het niet meer aan de eisen van deze tijd, ook de uitstraling strookte niet met de open houding die VIAA naar de samenleving heeft. De hoofdingang zat weggestopt aan de zijkant. De rest van het gebouw leek meer op een oude communistische kantoorflat. Gelukkig vond de directie de nodige gelden om een verbouwing te realiseren.

Acht miljoen van de benodigde gelden kwam – als lening – van het Energiefonds Overijssel. Die beheert de gelden die vrijkwamen bij de verkoop van de Essent-aandelen. Natuurlijk kijk je bij een lening van een energiefonds ook naar energiemaatregelen. Maar dat het mogelijk was om van energieklasse G te stijgen naar klasse A was voor iedereen een verrassing. Volgens Dorine Putman van het Energiefonds kent ze verder geen enkele school die dit gepresteerd heeft.

Niet alleen de buitenkant werd aangepakt, ook aan de binnenkant veranderde er de nodige dingen. Waren de lokalen eerst van de straat afgekeerd, nu kan iedereen vanaf de Wethouder Alferink de leerlingen zien zitten en lopen. Samen met de de grote glazen entree symboliseert dit de open houding van de school. Directievoorzitter Jacob Schaap: “We leiden onze studenten op voor beroepen die midden in de samenleving staan. Dan is het gek om je met je gebouw van die samenleving af te keren. Wat we hier leren moet buiten toegepast worden. Dan moet je ook letterlijk naar buiten kijken.”

Verder met binnenkant

Nu de verbouwing van de buitenkant is afgelopen, is de binnenkant aan de beurt. Schaap: “Met de huidige verbouwing zijn we al gestegen van klasse G naar Klasse A. Maar we kunnen nog meer doen. Met de verbouwing en extra maatregelen aan de binnenkant hopoen we zelfs de A+-klasse te kunnen halen. Daarmee is de school klaar voor de toekomst.”

Burgemeester Henk Jan Meijer verrichtte de openingshandeling. In zijn toespraak roemde hij de hoge scores onder studenten, die VIAA keer op keer behaalt.

Feestelijke opening

Om het nieuwe schooljaar en de geslaagde verbouwing te vieren organiseerde de school een feestelijke openingsavond. Nadat burgemeester Henk Jan Meijer op de rode knop had gedrukt  kwamen dansers naar buiten voor een wervelend optreden, afgesloten met een confetti-douche voor de toeschouwers. Hierna konden de leerlingen en bezoekers de nieuwe school direct in de praktijk bewonderen door het volgen van diverse workshops. De avond werd afgesloten met een heuse lichtshow voor de bezoekers.

Lees hier alles over Hogeschool VIAA Wat is het Energiefonds Overijssel

Gerelateerde artikelen

Back to top button