Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolle wil historische gebouwen en straten verlichten

Zwolle – Zwolle heeft mooie historische gebouwen en straten. Een aantal zijn ’s avonds extra verlicht. Maar veel eenheid en samenhang in kleur en lichtsterke zit hier niet in. Dat moet veranderen. Daarom wordt op dit moment door een groep Zwolse ondernemers en culturele instellingen een selectie genaakt van een lichtontwerpbureau dat een  visie gaat opstellen voor het lichtplan. De visie moet voor de zomer van 2019 aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

Gastvrije entree vanaf het station

Door uitvoering van een nieuw lichtvisie wil het college een gastvrije entree vanaf het station creëren. Ook mooie verlichting in de aanloopstraten gaat bezoekers verleiden om de Zwolse binnenstad te bezoeken. Historische monumenten en een aantal iconen bepalen straks niet alleen het beeld van Zwolle overdag, maar ook in de avonduren.

Lampen, kleuren en lichtsterkte

Een aantal ervan, zoals de Peperbus en Grote Kerk, worden op dit moment al uitgelicht, maar dit gebeurt nog op verschillende manieren. Zo zijn er verschillende soorten lampen, kleuren en lichtsterktes in gebruik. Een gezamenlijke visie moet ervoor zorgen dat de verschillende lichtbronnen op elkaar zijn afgestemd: de verlichting van gebouwen, gevels, straten, groen en water, maar ook de feestverlichting tijdens de wintermaanden en particuliere verlichting. Duurzaamheid is daarbij ook een belangrijk thema.

Karakteristieke gebouwen verlichten

Wethouder binnenstad René de Heer: ‘Zwolle heeft vele gezichten, zowel overdag als ’s avonds. Een aantrekkelijke lichtroute leidt bezoekers en inwoners op een aangename manier door de stad. Door onder meer onze karakteristieke gebouwen te verlichten laten we de schoonheid van Zwolle zien. Mooi dat we dit plan samen met betrokken partijen ontwerpen, zo brengt iedereen zijn eigen unieke stukje Zwolle.’

Groen licht voor ontwerp medio juni 2019

De eerste fase van het project is inmiddels gestart. Een klankbordgroep met onder meer ondernemers en culturele instellingen denkt mee over de selectie van een lichtontwerpbureau dat de visie gaat opstellen. Ook inwoners wordt gevraagd mee te denken. Het streven is om de visie voor de zomer van 2019 voor te leggen aan de gemeenteraad.

Er is niet voldoende geld om de hele visie in één keer uit te voeren, daarom gebeurt dit in fases. De gemeente hoopt eigenaren en ondernemers te verleiden ook te investeren in de aanlichting van hun panden.
Eind 2019 begin 2020 wordt gestart met de uitvoering van het eerste ontwerp. De uitrol van de volledige lichtvisie zal meerdere jaren in beslag nemen.

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button