Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Een dodelijk verkeersongeval, een lege stoel; Dit kun je zelf doen!

Zwolle – Op het Grote Kerkplein in Zwolle stonden woensdag 65 legen stoelen. Hiermee werd op de Europese Dag zonder Verkeersdoden,  EDWARD-DAY, aandacht gevraagd voor dodelijke verkeersslachtoffers.

De stoelen staan er om de 65 verkeersdoden te herdenken die is 2017 in Overijssel zijn gevallen.  Maar ook om de samenleving bewust te maken van het aantal verkeersdoden in Oost-Nederland en dat werken aan verkeersveiligheid belangrijk is. Elke dag. Het project ‘lege stoelen’ is een initiatief van het ROV Oost-Nederland en wordt in samenwerking met gemeenten gerealiseerd.

We willen verkeersdeelnemers bewust maken van hun eigen gedrag in het verkeer én aandacht vragen voor de eventuele bijdrage die zij zelf kunnen leveren aan een veilig verkeer.Elk slachtoffer is er immers één te veel. Bert Boerman, ROV Oost_Nederland

 

Lege stoelen verkeersslachtoffers op de Nieuwe Markt – ©Foto: Peter Denekamp

Wat kun je zelf doen


Hou je aan de snelheidslimiet

Een paar kilometer te hard rijden lijkt onschuldig, maar het verhoogt de kans op een ongeluk met letsel of een dodelijke afloop aanzienlijk. Als iedereen zich aan de snelheidslimiet houdt, hebben we in Nederland 25 tot 30% minder letselslachtoffers.


Ik val op

De fietser is een kwetsbare deelnemer aan het verkeer. Zien en gezien worden is voor fietsers van groot belang. In het najaar wordt daar aandacht voor gevraagd in de campagne ‘Ik val op’.


Onderweg ben ik offline

Houd in het verkeer je aandacht op de weg en niet op je smartphone. Dat is de boodschap van de campagne van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waarin automobilisten en fietsers worden gewezen op de risico’s van het handmatig gebruik van de smartphone in het verkeer. De campagne wordt met diverse activiteiten ondersteund door onder andere Veilig Verkeer Nederland.


Ben je Bob, zeg het hardop

Veilig Verkeer Nederland zegt: 100% Bob, 0% op. En niet voor niets, want iedere hoeveelheid alcohol in je bloed heeft effect op je rijgedrag. Je brengt niet alleen jezelf, maar ook je passagiers en andere verkeersdeelnemers in gevaar. Daarnaast riskeer je een forse boete of zelfs het verliezen van je rijbewijs. Erg belangrijk dus dat je niet drinkt als je nog moet rijden.


Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button