Nieuws in beeldNieuws uit ZwolleVoorpagina

In beeld: Verbouwing 2e etage monumentale ‘Refter’

Foto's: © Peter Denekamp

Zwolle – Grandcafé “Het Refter’ gaat uitbreiden. Binnenkort kan, na een verbouwing, de 2e verdieping van het historische pand in gebruik worden genomen door de horecagelegenheid.  Het gaat om de bovenste verdieping met twee zalen in de nok van het pand.

De zalen zijn te bereiken via de achteringang in een middeleeuwse toren. Met een wenteltrap kun je naar boven.  Voor de zomer deed zich de mogelijkheid voor om dit deel ook te huren omdat de vorige huurder van deze etage vertrok. ‘Het Refter’ wil de nieuwe ruimte inzetten voor privé feesten, borrels, vergaderingen, seminars, cursussen of bruiloften.

Administratiegebouw klooster

Het Refter is een bijzonder pand want het is één van de oudste gebouwen in Zwolle. Hoewel dit pand het Refter heet, zal dit deel van het Bethlehemkloostercomplex vermoedelijk niet als eetzaal, maar als administratiegebouw van het klooster hebben gediend. Na de Reformatie hebben verschillende gilden het gebouw gebruikt. Sinds de Franse tijd werd het als garnizoensmagazijn gebruikt.

Van museum en graanbeurs tot net geen lagere school

Van 1846 tot 1905 was hier het museum van de Overijsselse Vereniging tot ontwikkeling van provinciale welvaart gevestigd. Later is dit museum verplaatst naar het Drostenhuis aan de Melkmarkt 41. Aansluitend werd in het Refter de Zwolse graanbeurs gevestigd. In 1910 wilde met het gebouw slopen om hier een lagere school te bouwen. De Kroon vernietigde dit raadsbesluit op verzoek van de Koninklijke Nederlandse Oudheidkundige Bond.

ANWB en VVV tot 1979

Tussen de Bethlehemskerk en het Refter lag vroeger de Armenkamer. Uitdeling van geld, kleding en eten vond hier plaats, tot het in 1912 werd gesloopt en een doorgang naar de Nieuwe Markt ontstond. Na de ingrijpende restauratie van het Refter in 1915 zijn hier de gemeentelijke handelsschool (1917-1966) de ANWB en de VVV gevestigd (tot 1979). Nadat Stichting Het Refter en de Hervormde gemeente dit gebouw gebruikten voor vergaderingen en catechisaties is het nu in gebruik als grandcafé.

Controleer ook
Close
Back to top button