KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit ZwolleRegio

Dirc van Herxen krijgt eigen plek in Herxen

Vader Moderne Devotie komt ’thuis’

Zwolle – In Herxen, vlak onder de rook van Zwolle, is een bijzonder kunstwerk onthuld van Dirc van Herxen en de Moderne Devotie. Dirc van Herxen, afkomstig van de Noertberghe Hoeve te Herxen, wordt wel de padre van de Moderne Devotie genoemd. Onder zijn rectorschap kwam de Moderne Devotie, en dan vooral de Fraterhuizen en Zusterhuizen van het Gemeene Leven tot grote bloei.

Het kunstwerk van Dirc van Herxen en de Moderne Devotie is gemaakt door kunstenares Henny Schaapman, en verbeeld Dirc vanuit verschillende invalshoeken, met in het kunstwerk kernwaarden van de Moderne Devotie verwerkt.

Magazine

Tegelijk met het kunstwerk in Herxen is een magazine gepresenteerd over Dirc van Herxen, de Moderne Devotie, en de gemeenschap van Herxen. Het magazine en het kunstwerk zijn het idee van een werkgroep bestaande uit Herxenaren. Zij zijn de geschiedenis van hun eigen omgeving ingedoken, en ontdekten dat de geschiedenis verrassend actueel blijkt te zijn. De kernwaarden van de Moderne Devotie passen in de gemeenschap van Herxen, en in de tijd van nu. Vrijheid, verbondenheid, verscheidenheid, gemeenschapszin, onderwijs, geloof, ontmoeting, en eenvoud ( doe maar gewoon), zijn waarden die ook in deze tijd in Herxen en Zwolle thuishoren.

Aan de wieg

Dirk van Herxen( 1381-1457) zelf stond aan de wieg van veel Frater- en Zusterhuizen in Nederland, heeft de sociale- en netwerkorganisatie van de Moderne Devotie sterk uitgebreid en heeft als Rector de meeste boeken geschreven. Dat deed hij vooral ook in het Middel Nederlands, de taal van het volk. Hij wilde graag het volk bereiken met zijn boodschap, en iedereen betrekken bij de gemeenschap.

Naar de mensen

Als Rector, 47 jaar lang, heeft hij het onderwijs en het geloofsgesprek naar de mensen toe gebracht. Op zondag kreeg hij, vanaf 1418, toestemming van het Stadsbestuur en de Bisschop, om burgers en scholieren uit te nodigen voor persoonlijke-geloofs- en sociale vorming. Dat gebeurde in de stad vaak door middel van Collatiegesprekken, waarbij het de ene keer ging over ethiek en deugden, de andere keer over de gemeenschap. Gesprekken zonder oordeel, zonder discussie, maar gericht op het delen en het vormen van elkaar. Dit voorbeeld werd door veel steden met Fraterhuizen overgenomen.

Universiteiten

Vanuit de Fraterhuizen, en Latijnse Scholen, zijn diverse Universiteiten ontstaan. Zwolle was met het Fraterhuis Gregorius het voorbeeld in Nederland. Dirk van Herxen was daarin de drijvende motor en een veel geraadpleegde Moderne Devoot in het hele land, en ook in Duitsland. Net als Thomas a Kempis en Geert Groote verdient Dirk van Herxen de erkenning die hem toekomt.

Met het bijzondere kunstwerk, en het magazine, is een eerste belangrijke stap gemaakt om Dirc van Herxen de plaats te geven die hem toekomt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button