Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

Verkeersexamens basisscholen Zwolle gestart

Ondanks het slechte weer hebben de kinderen van basisschool De Krullevaar vandaag deel genomen aan het verkeersexamen. De kinderen moesten in praktijk laten zien wat ze tijdens de theorie verkeerslessen hebben geleerd. De scholen in Stadshagen zijn de eersten die deze week verkeersexamen gaan doen. Morgen en overmorgen volgen ook de scholen in de andere wijken.

Routes 

In Zwolle zijn drie centrale routes uitgestippeld die de leerlingen moeten fietsen. Vandaag 19 mei wordt er dus in Stadshagen gefietst, op 20 mei in de Aa-landen en op 21 mei in Zwolle- Zuid. Op de route komen de kinderen langs verschillende verkeerssituaties zoals kruisingen met verkeerslichten, rotondes en wegen met en zonder fietspaden. Langs de route staan controleurs die beoordelen of het kind voldoende verkeerskennis- en inzicht heeft en dus op een veilige manier deelneemt aan het verkeer.

Groepsfietsen

Net als vorig jaar wordt een gedeelte van het parcours afgelegd in een groep in plaats van individueel. Dit omdat leerlingen zich in de praktijk ook vaak in groepen in het verkeer begeven. Dit brengt specifieke risico’s met zich mee. Tijdens het examen wordt daarom hun gedrag in een groep beoordeeld. Bijvoorbeeld of ze niet met teveel naast elkaar fietsen, voldoende afstand houden of met zijn allen door een op rood springend verkeerslicht rijden. In voorbereiding op dit onderdeel is bij de scholen een video beschikbaar gesteld waarin de verschillende problemen met het fietsen in een groep op een speelse wijze onder de aandacht worden gebracht.

Verkeerseducatie

Kinderen zijn een kwetsbare groep in het verkeer. Daarom vindt de gemeente Zwolle het belangrijk dat zij van jongs af aan leren hoe ze zich veilig in het verkeer kunnen gedragen. Dit gebeurt door de ouders thuis, maar ook op scholen tijdens de verkeerslessen. Aangezien verkeer vooral praktijk is, wordt hun kennis en inzicht getoetst met een praktisch verkeersexamen. Daarmee oefenen ze het zelfstandig deelnemen aan het verkeer.

Partners

Het praktisch verkeersexamen is voorafgegaan door een landelijk theoretisch examen dat op 16 april 2015 op alle Zwolse scholen is afgenomen. Voor het praktisch verkeersexamen hebben zich dit jaar 36 scholen met in totaal 1286 leerlingen opgeven. Het examen wordt georganiseerd en uitgevoerd door Tref-ik verkeersadvies in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland afdeling Zwolle. Ook het wijkserviceteam voor de gemeente Zwolle (ROVA) verlenen hun medewerking en bieden ondersteuning. Voor de veiligheid van de leerlingen is de politie en EHBO aanwezig. Het examen is mede mogelijk dankzij de financiële bijdrage van de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle.

 


Gerelateerde artikelen

Back to top button