Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

D66 wil veiligheid en keuzevrijheid, ook als het om glazenwassers in Stadshagen gaat

Net als in veel Vinexwijken in de rest van Nederland, heeft Stadshagen te maken met malafide glazenwasserspraktijken. D66 maakt zich daar zorgen over en vraagt of het college iets kan doen. Martin Bleijenburg van D66 laat weten dat het bestrijden van misstanden primair bij justitie ligt, maar dat ook het College zicht moet hebben op de manifestatie van eventuele misstanden. Dan kan volgens hem de gemeente een faciliterende rol vervullen in het voorkomen van dergelijke praktijken zodat vrije marktwerking, keuzevrijheid en gevoel van veiligheid worden bevorderd.

Aanleiding voor het vragen van aandacht voor dit onderwerp zijn eigen bevindingen en zorgen die D66 te horen kreeg uit de wijk. Ook het VARA-programma Rambam dat momenteel aandacht besteedt aan malafide glazenwasserspraktijken in Vinexwijken toont de urgentie. In de uitzending van 14 januari jongstleden bleek dat in de wijk Vathorst (Amersfoort) markt-betredende glazenwassers door gevestigde bedrijven op intimiderende wijze uit de markt worden gedrukt. Uit dit nieuwsitem wordt in niet mis te verstane wijze duidelijk hoe de vrijheid van handel, keuzevrijheid en gevoel van veiligheid voor ondernemers en wijkbewoners worden aangetast, om nog niet te spreken van het risico van slechte arbeidsomstandigheden en zelfs mensenhandel.

In Zwolle en met name in Stadshagen zijn malafide praktijken in de glazenwassersbranche een veelbesproken item en komen er bij tijd en wijle misstanden in het nieuws. De eerste berichten over dit fenomeen dateren van 2006.
De D66 fractie stelt daarom de volgende vragen:
1. Heeft het college zicht op misstanden die plaatsvinden in Stadshagen en andere wijken in Zwolle die betrekking hebben op malafide glazenwasserspraktijken?
2. Indien er zicht op is, wat is de aard van de misstanden en op welke wijze worden deze bestreden?
3. Indien er geen zicht op is, is het College bereid om te onderzoeken of er van misstanden momenteel sprake is?
4. Is het College het met ons eens dat de gemeente een faciliterende rol kan vervullen in het voorkomen van misstanden die vrije markwerking, keuzevrijheid en veiligheid kunnen bevorderen?
5. Indien op de vorige vraag positief wordt geantwoord, op welke wijze zou het College vrije marktwerking, keuzevrijheid en gevoel van veiligheid in de glazenwassersmarkt kunnen bevorderen?
Het college heeft vier weken de tijd om de vragen te beantwoorden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button