Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Celeanum adopteert Joods monument voor oude school Veerallee

Het Celeanum in Zwolle gaat het Joodse monument “De Rozenboom” adopteren. Dit monument staat voor het oude schoolgebouw van het Celeanum aan de Veerallee. Op deze manier wil de school haar verbondenheid met de Joodse geschiedenis in Zwolle laten zien.

Niet alleen had de school veel joodse leerlingen, maar in de Tweede Wereldoorlog deed het gymnastieklokaal aan de Veerallee dienst als centrale plek, waar vandaan de Joden naar Westerbork werden gedeporteerd.

Op donderdag 9 april vindt er bij ons op school aan de Zoom een speciale “adoptie”-bijeenkomst plaats van 19.30-22.00 uur. Iedereen is van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Tijdens de avond zullen leerlingen van onze school de heren Hes en Davidson interviewen. Zij zijn oud-leerlingen van het Celeanum en overlevenden van de Tweede Wereldoorlog. De historici Coster en Den Otter zullen ingaan op de Joodse geschiedenis van Zwolle en die van de gymnastiekzaal in het bijzonder.

Aanmelden via: aanmelding@celeanum.nl

Deportaties

Na de bezetting van Nederland door Duitse troepen op 10 mei 1940 kregen ook de Joden hier al snel te maken met tegen hen gerichte maatregelen. In de zomer van 1942 werden tientallen joodse mannen uit Zwolle overgebracht naar werkkampen in Noord- en Oost-Nederland. Op 2 en 3 oktober 1942 vond een grote deportatie plaats van Zwolse Joden, in november van dat jaar gebeurde dit nogmaals. Op 8 en 9 april 1943 werd een derde groep gedeporteerd. Bijna alle Joden waren toen uit Zwolle verdreven.

De datum van deze speciale “adoptie”-avond, 9 april, is dan ook niet toevallig gekozen. Daarnaast gaat onze school elk jaar bij het monument rondom 2 en 3 oktober extra aandacht besteden aan de gebeurtenissen in 1942 en 1943.

Rozenboom

Het monument De Rozenboom is gemaakt door de kunstenares Iris Le Rütte en refereert aan een regel uit het dagboek van Etty Hillesum, de Nederlandse schrijfster die op 30 november 1943 overleed in Auschwitz en van maart 1941 tot september 1942 verbleef in concentratiekamp Westerbork. Op 2 oktober 1942 schreef ze in haar dagboek: ‘Vruchten en bloemen dragen op elke grond, waar men geplant is, zou dat niet de bedoeling zijn?’

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button