KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleOnderwijs & Wetenschap

Burgerschapsproject Globaland op het CSE

Zwolle – De klassen 1 en 2 van het CSE (Centre for Sports & Education) te Zwolle hebben op donderdag 6 en vrijdag 7 juli deelgenomen aan het Globaland project. Dat is een spannend burgerschapsproject over de maatschappij en de wereld.

Het project staat in het teken van de virtuele wereld die Globaland heet. De situatie in de landen in Globaland is problematisch. Er is bijvoorbeeld slecht onderwijs, er zijn geen goede wegen en het milieu is vervuild. De leerlingen vormen in groepjes de nieuwe leiders van deze landen. In vier spelrondes is het hun taak om de situatie in hun land te verbeteren.

Praktische opdrachten

Door middel van allerlei actieve praktische opdrachten verdienen de groepjes zogenaamde Globa’s, de munteenheid in Globaland. Zo zingen ze een rap of lied, voeren ze een toneelstuk uit of vertellen ze een verhaal door middel van een lego bouwwerk. Alle opdrachten gaan over mondiale problemen zoals oneerlijke handel, vrouwendiscriminatie, vluchtelingenproblematiek, honger en armoede in de wereld. Tijdens de spelopdrachten zet het spel de leerlingen aan het denken over deze problemen en wat wij hier in Nederland mee te maken hebben. Ook vormen ze hier dan een eigen mening over. Bovendien krijgen de leerlingen tips over hoe ze zich in kunnen zetten tegen deze mondiale problemen.

Het fictieve geld dat de leerlingen tijdens de praktische opdrachten verdienen, investeren zij in hun land. In vier rondes krijgen ze de kans om alle ministeries te verbeteren én de bevolking tevreden te houden. De verdiende Globa’s mogen ze telkens naar eigen inzicht verdelen: hoeveel belasting heffen ze, hoe verdelen ze dit geld over de ministeries en met elke groepen uit de klas werken ze samen om internationale problemen op te lossen?

Feedbackcartoons

De feedback op hun keuzes krijgen de leerlingen via grappige feedbackcartoons die zij online kunnen bekijken. De cartoons geven aan wat de nieuwe situatie van hun land is in de volgende spelronde. Er is een ranglijst waarop de leerlingen kunnen zien hoe het gaat met hun land. Het project sluit men feestelijk af in de aula met een prijsuitreiking voor de beste groepen.

Globaland stelt zich ten doel scholieren van de onderbouw van de middelbare school bewust te maken van armoede en onrecht in de wereld. Tijdens het project worden verschillende competenties aangesproken, zoals zelfstandig werken, samenwerken, brainstormen, discussiëren, creatief denken, keuzes maken en reflecteren. Het project heeft de vorm van een digitaal simulatiespel en bevat alle ingrediënten die nodig zijn om jongeren te enthousiasmeren: actie, teamwork, multimedia, competitie en leuke prijzen.

Globaland is een project van Stichting Cross Your Borders: een ideële organisatie die jaarlijks tienduizenden jongeren bereikt via burgerschapsprojecten en ‘wereldse’ schoolreizen. Kijk voor meer informatie op crossyourborders.nl.

Gerelateerde artikelen

Back to top button