Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Burgemeester neemt eerste exemplaar boek over oudste optiekzaak van Zwolle in ontvangst

Zwolle – Burgemeester Henk Jan Meijer neemt op woensdag 23 november het eerste exemplaar van het boek ‘Pioniers in optiek, 125 jaar optiek aan de Vispoortenplas’ in ontvangst. In het boek wordt de historie beschreven van jochem, voor ogen, de oudste optiekzaak van Zwolle.

Horlogemaker Albert Jan Bosch besloot in maart 1891 aan de Vispoortenplas met optiek te beginnen. Geen logische keuze, omdat optiek of brillenmakerij nog niet erg in aanzien stond. Ondanks dat Bosch eerst nog werd betiteld als ‘brillejood’, zette hij zijn plannen door. Bosch ontwikkelde zich tot een vakman en vond, met het onderstel van een oude trapnaaimachine, een eerste slijpapparaat uit.

In 1923 doet hij zijn zaak over aan zijn zoon Machiel Bosch, die samen met bediende Johan Nauw de optiekwinkel voortvarend voorzet. ‘Een brille van Bosch’ wordt een begrip in Zwolle. Ook Nauw staat bekend als ‘heel kundig’. Hij blijft zijn hele werkzame leven – 53 jaar – bij de opticien in dienst. Pas als Nauw met pensioen gaat, Bosch is dan 86 jaar, stopt ook de opticien met werken.
4-1920-winkelpui

6-1941-winkel-interieur
Hij doet de zaak over aan Jochem van Zanten die dan nog in de optiekzaak van de firma Lammers aan de Grote Markt werkt. Van Zanten moet zowel Vispoortenplas 1 als 3 kopen en geeft de zaak een nieuw gezicht. Vooral ook bekend als voetbalkeeper van ZAC en het Nederlands Amateurelftal, neemt hij veel klanten mee. Samen met zijn vrouw Tiny zet hij de optiekzaak in 1972 voort en zet hij de eerste stappen naar automatisering. De bril wordt in deze periode ook modeartikel.

Dochter Annette en schoonzoon Arie van Vliet nemen de winkel op 1 januari 1998 over. Zij behouden nog een paar jaar de goede naam van hun (schoon)vader: Jochem van Zanten Optiek. Het jonge paar investeert veel in kennis en ziet de zaak snel groeien. Na diverse verbouwingen en de naamswijziging naar jochem, voor ogen in 2006, opent het in 2016, als eerste in zijn soort in Nederland, Oogzorgcentrum Zwolle, in een gloednieuw pand achter de winkel aan het Aplein. Het is het resultaat van de visie van Arie en Annette van Vliet over waar het in de toekomst in de oogzorg naartoe zal gaan.

‘Pioniers in optiek, 125 jaar optiek aan de Vispoortenplas’ beschrijft deze interessante historie vanuit verschillende bronnen. Veel informatie en beeldmateriaal is afkomstig van Janny van Hoffen-Bosch, kleindochter van Albert Jan Bosch, die tien jaar in de zaak heeft gewerkt. Het boek is geschreven door de Zwolse journalist Erik-Jan Berends en voor 14,95 euro verkrijgbaar bij Waanders In de Broeren.

1972-bosch-van-zanten

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Back to top button